Kun poliisi tappaa

29.05.klo 21

Olen katsonut amerikkalaisen CNN-kanavan tv-lähetystä monta tuntia. Osassa Minneapolisia on vallinnut kolme vuorokautta kaaos. Taloja poltetaan, kauppoja ryöstetään, kaduilla on poliisijoukkojen lisäksi aseistettuja kansalliskaartilaisia. Aina urhea maan presidentti uhkaa ryöstäjiä ampumisella.

Mellakka alkoi,kun musta mies pidätettiin kauppakeskuksen ulkopuolella. Poliisi painoi polvellaan maassa makaavan kaulaa kahdeksan minuuttia,vaikka mies aneli armoa, toisteli, ettei voi hengittää ja pelkää kuolevansa. Poliisikaverit katselivat vieressä, kun verta valuva mies kuoli. Ihan samoin tapahtui vuonna 2014.

Eilen, perjantaina, Minneapolisissa poliisi pidätti CNN:n uutisryhmän mustan toimittajan, joka raportoi mielenosoituksista. Toimittaja ihmetteli suorassa lähetyksessä mistä on kysymys, kun käsiä sidottiin selän taakse. Valkoista toimittajaa ei tilanteessa pidätetty.

Viime vuonna poliisi pysäytti valkoisen naisen ajaman auton, ja nainen tallensi episodin kännykkäänsä. Nainen pyyteli armoa ja poliisi sanoi, että ”ammumme vain mustia.” Näin poliisi on vuosikymmeniä tehnytkin ja viattomia on kuollut.

Mustat, orjien jälkeläiset, ovat olleet Yhdysvalloissa pohjasakkaa, joista osa on ajettu slummeihin vailla terveydenhoitoa ja kunnon koulutusta. Korona-aikaan he ovat kelvanneet sairaaloihin hoitamaan sairaita ja hautaamaan kuolleita oman sairastumisen uhallakin, aluksi ilman kunnollisia suojavarusteita. Mustien kuolleisuusluvut tautipeäkkeissä ovat suhteettoman suuria, osittain heikon perusterveyden vuoksi.

Kun valkoisten ja mustien ihmisoikeusaktivistien bussi saapui 60-luvulla Alabamaan, viranomaiset lupasivat satapäiselle valkoiselle roskajoukolle, että se saisi toimia vapaasti viidentoista minuutin ajan. Sen jälkeen poliisi tulisi paikalle, kiirettä pitämättä. Bussin renkaat puhkottiin, ikkunat rikottiin ja sisään heitettiin polttopulloja. Ulos pyrkiviä hakattiin laudanpätkillä. Ei ollut väliä, osuiko metalliputki mustan tai valkoisen kalloon, ei silläkään, oliko hakattava nainen tai mies.

Syvässä etelässä arvomaailma elää yhä, Georgiassa isä ja poika ampuivat äskettäin mustan lenkkeilijän takaapäin. Heidät pidätettiin vasta mielenosoitusten jälkeen.

*****
Suomalainen poliittinen nuorisojärjestö esitti joitain vuosia sitten, että rikoslaista pitää poistaa pykälä, joka tuomitsee kiihottamisen kansanryhmiä vastaan. Järjestön varapuheenjohtaja vaati ”heikon ihmisaineksen” etuoikeuksien kaventamista. Mies on itse sitä ”ihmisainesta,” jota tuhottiin keskitysleireissä. Hänen ajatuskulkunsa meni jotenkin niin, että kun tyhmiltä eli köyhimmiltä viedään lapsilisät, pohjasakka lakkaa lisääntymästä ja kansantalous kohenee. Näinhän suomalainen professori meitä valisti vuonna 2000, amerikkalaisen esikuvansa hurmaamana.

Kaipasiko nuorisojärjestö perinteistä kiihotusta, kuten kommunistit vastaan porvarit ja finnjävelit vastaan hurrit? Vai pitäisikö meidän matkia maita, joissa kiihotuksen seurauksia voi ihastella joka päivä uutislähetyksissä.

Monet maa ovat näyttäneet meille tehokkaan kiihottamisen mallia. Kansanmurhat ovat arkipäivää. Jumalten nimissä vaaditaan verta ja kostoa. Oikeauskoiset kertovat, että jumala sotii, ihminen on vain jumalan välikappale. Kun leikataan vihollisen pää irti, ammutaan ohjus sairaalaan, tuhotaan koulu tai asuinrakennus, ihminen palvelee jumalansa tahtoa.

Minun Jumalani käskee ”Älä tapa!” Onko hän heikko pelkuri, kun ei silvo lapsia pommein eikä tapa vanhuksia janoon ja nälkään. Toki hänen poikansa oli leppymätön kansankiihottaja, joka tuomitsi tekopyhyyden, joidenkin ihmisryhmien itsekkään ylivertaisuusharhan ja heikomman polkemisen. Hän kuitenkin varotti väkivallasta, pahan kostamisesta pahalla.

Olen 30 vuoden aikana kirjoitanut monta juttua Amerikan väkivallasta, myös poliisiväkivallasta, joka hämmästytti ja kauhistutti, kun asuin 90-luvulla kaksi vuotta Atlantan lähellä, Georgiassa. Kirjoitin, että taas puhutaan kiihkeästi siitä, että tämmöistä ei enää koskaan saa tapahtua. Ja sitten tapetaan taas. Yhteiskunnallinen epäoikeudenmukaisuus , köyhyys ja eliitin itsekkyys ruokkivat väkivaltaa. Ei se tienkään anna oikeutusta anarkialle, tuhotöille ja rosvoamiselle, joihin joukko syrjäytyneitä ja huumeiden orjia ryhtyy tilaisuuden tullen.

Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista. Mutta jos vuosia jatkunut röyhkeyden, itsekkyyden ja ”menestyksen” palvonta meillä jatkuu, ja osa nuorista kokee jo kouluaikana ajatuvansa kilpailuyhteiskunnassa häviäjiksi tai loppuun palaneiksi ”lapsi-osaajaksi,” on odotettavissa paljon tragedioita. Pahinta nuorelle on kokemus, että kukaan ei välitä, ei ole ainuttakaan aitoa ystävää, vain vaatimuksia ja ahdistavia uhkakuvia tulevaisuudesta.

Koronan henkiset seuraukset ovat edessä, kun shokkivaihe on ohitettu. Voi olla, että turvakodit täyttyvät ja osa kouluikäisistä katoaa jonnekin. Politiikassa palataan ”vanhaan normaaliin” eli keskinäiseen syyttelyyn ja omien ansioiden suurenteluun. ”Me ehdotimme jo viime vuonna, ” me vaadimme, että nyt pitää viipymättä..”

30.5. klo 4.30

Avasin television. Ihmismassojen protestit ovat levinneet moniin Amerikan suurkaupunkeihin. Koronasta ei tungoksessa välitetä. Päivä näyttää mitä tästä seuraa. Atlantan downtownissa CNN-talo on tapahtumien polttopisteessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: