Joko saavutettiin röyhkeyden vuorenhuippu?

Pääministeri Juha Sipilä oli televisiouutisissa hyvin vihainen niin sanotulle hoivakonserni Attendolle vanhusten ala-arvoisen kohtelun vuoksi. Miksi kukaan ei ole vaivautunut kertomaan karmeasta tilanteesta Sipilälle? ”Kaiken maailman dosentit” ovat kyllä mussuttaneet vuosikaudet mediassa kovista arvoista. Isojen Poikien mielestä se on ollut ideologista älämölöä.

Turun yliopiston professori Pentti Malaskan (1934–2012) artikkeli ”Kilpailukyky – ratkaisu vai ongelma?” ennusti vuonna 1995 osuvasti yhteiskunnan tulevaa muutosta: ”Kansainväliset markkinavoimat tulevat pian hallitsemaan kaikkea yhteiskunnallista päätöksentekoa. Voiton tuottamisesta tulee uusi yhteiskunnallisen moraalin perusta.” Kun jokainen välittää vain itsestään, kansakunta pirstoutuu. Kasinopeli, rahan pesu ja rikollisuus lisäävät moraalista korruptioita, Malaska ennusti. Ne ihmiset, jotka eivät tuota taloudellista lisäarvoa globaalitalouden markkinoilla, leimautuvat yhteiskunnallisesti moraalittomiksi. Tämä koskee erityisesti työttömiä.
KUINKA MALASKA OSASI KUVATA TULEVAISUUTTA NÄIN TÄYDELLISESTI?

Malaska ymmärsi, että kilpailukykymme perusta tulee olemaan uusi tekniikka. Hän ymmärsi myös, että taloudellisen tehokkuuden maksimointi luo ympäristöongelmia ja työttömyyttä. Tekniikan merkityksen ymmärtäminen ei vapauta meitä puolustamasta sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Nyt meitä neuvotaan unelmoimaan ISOJA UNELMIA, silloin ei mikään ei ole mahdotonta. Hereillä kannattaa kuitenkin olla edes sen verran, että muistaa syödä muutakin kuin masennuslääkkeitä. Paras yhteiskuntarauhan ja kilpailukyvyn tae olisi lapsista huolehtiminen, ei vain sanoin, vaan teoin. Hoivafirmat ovat jo tarttuneet tilaisuuteen ja tunkeutuneet lapsimarkkinoille päiväkoteihin, lastensuojeluun, vammaisten hoitoon… Poliitikot ovat myyneet lapset konserneille puhumalla ”rakenteellisista uudistuksista.”

Attendo lupaa englanniksi kirjotetulla kotisivullaan kertoa nopeasti bisneksensä taloudellisesta suorituskyvystä pörssimarkkinoille ja osakkaille. Sana ”Industry” kuulostaa erikoiselta hoivapalvelussa.

Attendolla on kolme arvoa: pätevyys, sitoutuminen ja välittäminen. Ihmisten tarpeita ymmärretään, aina pyritään ylittämään odotukset ja autetaan jokaista ihmistä tuntemaan olonsa turvalliseksi. Attendo auttaa myös asiakkaita auttamaan itse itseään. Se on kyllä huomattu!

Melkein makaaberin röyhkeyden huippu on Attendo-konsernin kuvitettu visio: Ison vuoren päällä istuu onnesta haltioitunut asiakas pyörätuolissa, alla on teksti: Vuoret ovat olemassa vain siksi, että ne siirretään.

Visiovuorta voisi havainnollistaa: Potilaan/asiakkaan/vanhuksen/lapsen/sairaan taskuista vuorenhuipulta tippuisi setelisade vuoren juurelle sijoitettuihin setelialtaisiin. Tuskin vertaus susista lammasten vaateissa sopii mihinkään yhteyteen paremmin kuin ”hoiva”firmoihin.

Suomalainen koulujärjestelmäkin on ajautumassa yksisilmäisten visionäärien uriksi. Romutetaan kaikki vanha ja tehdään yhdessä (kavereiden kanssa) innovaatioita periaatteella ”mikään elämässä ei ole pysyvää, miksi koulussa pitäisi olla.” Pedagogisen pätevyyden osoittamiseksi riittää hokema ”Suomi tarvitsee osaajia.” Lasten pelottelu tulevaisuudella kuuluu asiaan.

Osaajia Suomi tarvitseekin, etiikan osaajia: Rehellisiä, älykkäitä, luovia suomalaisia, joiden tekoja ohjaa vastuu lapsista, avuttomista, köyhistä, vanhoista ja syrjityistä. Ennen sellaisia kutsuttiin mm. sivistysporvareiksi. Moraali ei vaadi kenenkään luopumista oman työnsä hedelmistä eikä omasta varallisuudesta. Huolenpito vaatii vain alkeellista ihmisyyttä ja hitusen tervettä järkeä. Niistä on huutava pula, ei osaamisesta.

Aamun uutiset kertovat juuri: Hoivakodeista on tehty Valviralle kolmessa viikossa yli sata uutta ilmoitusta laiminlyönneistä, kuolemantapauksia on 14.

Jätä kommentti