Trumpin arvojen suomalaismallit

”Kasvottoman rahan diktatuuri uhkaa. Keskeisillä talousmittareilla Suomella pyyhkii hienosti. Kuulumme aivan valiokaartiin. Meillä on nyt maine todellisena huipputeknologian lintukotona. Mutta miksi niin monet ihmiset ovat hämmentyneitä, usein jopa pelokkaita? Elämme nyt kovuuden ja itsekkyyden aikaa, joka tuntuu vain voimistuvan. Kun markkinat niin edellyttävät, monet vieraat mallit on meilläkin otettu käyttöön, vaikka ne eivät suomalaiseen tapaan toimia sopisikaan. Markkinatalous on yltänyt huikeisiin saavutuksiin. Nyt elämme kuitenkin sellaisen kovan markkinatalouden aikaa, joka tuntee vain rahan. Varsinkaan kasvoton omistus ei ihmisistä piittaa.” (Uolevi Manninen, TUKO:n entinen pääjohtaja, HS taloussivut, 15.12.1999)

Ison firman entinen pääjohtaja kuvasi lähes 20 vuotta sitten aivan oikein kehityksen suunnan. Elämme nyt kovien arvojen puristuksessa, ahne ja röyhkeä menestyvät.

Taannoin ministeri vaati, että  ”järjestelmää pitäisi muuttaa siten, että sosiaaliturvan saajan olisi pakko osallistua yhteiskunnan toimintaan. Osallistuminen ja toisaalta osallistumattomuus näkyisi sosiaaliturvan määrässä.”

Mitä se ”osallistuminen” olisi?  Ovatko kaikki köyhät kelmejä, joilla on kädet lompakollamme?  Pitäisikö valtion ottaa leivänkannikka työttömän yksinhuoltajan lasten suusta, koska äiti ei ”osallistu yhteiskunnan toimintaan?” Mallia on kokeiltu Saksassa eikä työttömien köyhien polvilleen pakottaminen tuonut mitään hyvää, ei työpaikkoja, ei hyvinvointia eikä ongelmienien vähenemistä. Koululaisten polkupyöriä vartioivat ihmiset kokivat itsensä nöyryytetyiksi.

Sosiaaliturvalla keinottelijoitakin on. He eivät ole läheskään aina köyhimpiä,  vaan  kieroja ja itsekkäitä huijareita. Kuka  puolustaa oikeita köyhiä, joita meillä on lähes puoli miljoonaa? Kuka välittää köyhistä mummoista, heitteille jätetyistä mielenterveyspotilaista tai köyhän lapsista?

Pohjaton ahneus ja lipeväkielisyys ovat muuttuneet Suomessa hyveiksi. Rikkaimmat veronkiertäjät, outoja ”innovatiivisia” projekteja keksivät puliveivarit, hyvät ja pahat veljet sekä Amerikasta apinoituja muotisanoja suoltavat visionäärit huseeraavat miten tahtovat, monet heistä median lempilapsina. Miljonäärit ovat saaneet suunnitella itse veronsa ja päättää mihin maahan ovat miljoonansa piilottaneet -eräiden johtavien poliitikkojemme siunauksella.

Onko tekstini tunnepitoista? Kyllä se on, eikä suinkaan syyttä. Muistan häpeäni, kun äitini nöyrtyi 50-luvun lopulla pyytämään sosiaalilautakunnasta apua kolmen lapsensa elatukseen, siis ruokaan. Sitä ei annettu. Onneksi silloin oli vielä ihan oikeita sivistysporvareita, joilla oli povitaskussaan olevan paksun lompakon alla hyvä sydän. Yksi heistä teki minulle ylioppilaslahjaksi ison hammasremontin, joku tuntematon osti murrosikäisenä housut, lastenlääkäri lahjoitti ylioppilaslakin ja lukiokesien aikainen työnantajani takasi opintolainan, jonka avulla opiskelin kahdessa vuodessa opettajaksi.

Kovien arvojen Suomessa pärjääminen on muka kiinni vain omasta itsestä, yrittämisestä ja omista kyvyistä. Kotimaiset pikku-trumpimme puhkuvat erinomaisuuttaan, vailla sosiaalista vastuuntuntoa ja moraalia.  Vain oma hyvinvointi, raha, julkisuus ja kiipiminen johtopaikoille kiinnostavat heitä.

”Valinnanvapaudestamme” huolehtivat yhä enemmän kansainväliset pörssiyhtiöt ja jokaiselle hyvää lupailevat poliitikot ja visionäärit,  nuo itsetyytyväiset satusedät ja satutädit. Itse he ”osallistuvat yhteiskunnallisesti” kiitettävästi, varsinkin kissanristiäisiin, joissa media on paikalla. Myös ruhtinaallisia kokouspalkkioita maksavat yksityisten yritysten ja valtion firmojen, Ylen ja rahapelimonopolien  hallituspaikat ovat kelvanneet hyvin poliitikoille, ihan puolueesta riippumatta. Jotkut urheilujärjestöjen pomot ovat toimineet röyhkeästi,  kuin pikku-blatterit. Palkkoja on nostettu huimasti. On ollut ihan pakko lähteä kavereiden kanssa Pariisiin kokoustamaan, laatimaan huippustrategioita.

Meille julistetaan, että kaikki ovat samalla viivalla kunhan sotet, väyläuudistukset, julkisen sektorin yhtiöittäminen ja muut innovaatiot toteutetaan. Tehdäänpä vielä koulusta markkinavetoinen ”osaamislaitos,” niin kaikista kasvaa menestyjiä. Pudokkaat hoitanee kansainvälinen lastensuojelufirma.

Kun kaikilla on oikeus valita lääkärinsä, koulunsa ja työpaikkansa, meistä tulee kuulemma onnellisia. Onnellisimpia ovat kuitenkin rikkaat amerikkalaiset eläkeläiset, jotka sijoittavat terveysalan jättiyrityksiin, jotka imevät Erkin ja Kertun elinikäiset säästöt vanhusten  ””hoivakodeissa,”” joiden mainostama ”välittäminen” on liian usein vain huono vitsi. Hoitajia on liian vähän, koska voitot pitää maksimoida.  Moni hoitaja muuttuu kyyniseksi, uupuu eikä jaksa enää välittää makaako vanhus vaippa täynnä tavaraa tai valittaako hän kipujaan.

Onneksi hoitoa ei ole ihan vielä teollistettu kokonaan On ihan oikeita suomalaisia hoivakoteja, joissa vanhus on yhä arvokas ihminen eikä ongelmajäte. Kuinka kauan ne pystyvät kilpailemaan jättiyritysten kanssa, kun amerikkalainen valinnanvapaus toteutuu meilläkin kunnolla? Monelle kelpaisi Trumpin malli; hän lupaa lopettaa ensitöikseen Obaman taisteleman hoitotakuun, vakuutuksen, jonka avulla 30 miljoonaa köyhää saisi oikeuden terveydenhuoltoon.

Tuoreen uutisen mukaan kahdeksan bisnesmiehen varallisuus on yhtä suuri kuin maailman väestön köyhimmän puolikkaan varallisuus. Riistokapitalismi ei ole aitoa markkinataloutta, se on kommunismin kaksoisveli. Etuoikeutetut kahmivat kaiken, suu suoltaa propagandaa, toisinajattelijoita ei suvaita.

Luepa vielä kerran mitä pääjohtaja Manninen, ihan oikea sivistysporvari ja entinen huippukoripalloilija ennusti vuonna 1999. Oliko hän oikeassa?

 

 

 

 

 

 

Yksi ajatus artikkelista “Trumpin arvojen suomalaismallit”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: