PIENI MIES SUURELLA AREENALLA

”Vaarallinen pieni mies suurella näyttämöllä” Näin arvioitiin äsken televisiossa Yhdysvaltain presidenttiä. Psykologi Mary Trump,  veljentytär,  nimesi setänsä Donaldin massamurhaajaksi.

Näin hän sanoi: Presidentti ei välitä muista ihmisitä, häneltä puutuu täydellisesti kyky ja halu asettua muiden ihmisten asemaan. Hän ei pysty tuntemaan empatiaa kärsiviä kohtaan. Toinen ihminen on hänelle vain välikappale oman valtansa lisäämiseksi.

Mikä teki hänestä tällaisen? Psykologi sanoo jotain hyvin tärkeää: Donald Trumpin isä ei sallinut perheessä pienintäkään heikkouden osoitusta. Lasten piti esittää aina vahvaa ja tunteetonta kelvatakseen isälleen. Yhdestä pojasta tuli juoppo, toisesta presidentti.

Kun viruskaranteeri alkoi keväällä Suomessa, aloin katsoa joka päivä tuntikausia Amerikan tv-kanavia. Kun on omin silmin nähnyt ja kuullut päivittäin mitä Trump sanoo, miten hän toimii, mitä hänen ilmeensä  ja eleensä viestivät, ei tarvitse arvailla kuka puhuu totta ja kuka valehtelee.

Televisossa esittää pääosaa narsisti, joka valehtelee jatkuvasti, mahtailee, pilkkaa niitä, jotka kertovat totuuden presidentin toiminnasta.

Trump tiesi pandemian vaarallisuudesta jo helmikuussa, näin siitä todisteen televisossa, mutta levitti tietoa, että kyseessä on ohimenevä flunssatauti. Hän pilkkasi maskin käyttäjiä heikoiksi ihmisiksi. Oli karmeaa katsella kun kuvernöörit rukoilivat päivittäin presidentiltä suojia ja hengityskoneita. Sairaaloissa tuhansia sairauden uhreja pakattiin mustiin pusseihin, jotka kannettiin mustiin autoihin.

Presidentti syytti demokraattivetoisia osavaltioita heikkoudesta ja kyvyttömyydestä hoitaa itse pandemiansa.  Hän kertoi, ettei pidä maskia, koska ”tapaan Valkoisessa talossa kuninkaita ja diktaattoreita.”

On mahdotonta kuvailla kattavasti presidentin itserakasta pöyhkeilyä: ”Pieni mies esittää sankaria valtavalla näyttämöllä.” Nyt juuri  on meneillään näytös ”Sankarin kotiinpaluu: ”Näytösajelu sairaana korttelin ympäri,  mustassa ilmatiiviissä autossa, tartuntapesässä, kannattajien hurratessa hysteerisesti. Kortteliralli toi mieleen, kun televisiossa mustat autot lähtivät sairaalasta kuljetamaan tuhansittain vainajia mustissa säkeissä  Sairaaloiden henkilökunta raatoi ilman riittäviä suojavarusteita yötä päivää, romahduksen partaalla. Enemmistö hoitajista oli mustia.

Trump näyttele nyt koronan voitajaa. Sankari saapui  taivaalta kotiinsa puolustamaan maataan ja sen suurenmoisia ihmisiä. Ei supersankari voi sairastua eikä näyttää heikkouttaan,  isä kitki sen mahdollisuuden kovalla kädellä lopullisesti.

Puolueettomat lääkärit sanovat, että vielä ei voida sanoa mihin tauti kääntyy. Luottolääkärit eivät suostu kertomaan, millä hetkellä tauti todettiin. Syy on ilmeinen: Trumpin sukulaisia, virkamiehiä ja kannattajia altistui koronalle aivan hiljattain, koska he istuivat eri tilaisuuksissa hyvin lähellä toisiaan ilman maskeja. Trump tiesi ilmeisesti sairaudestaan tuoreessa vaaliväittelyssä, mutta ei piitannut muista ihmisistä. Avoimen yhteiskunnan mallimaan luottolääkärit eivät suostu kertomaan, koska testi paljasti sairauden.

Suomi hoiti pandemian alun hyvin. Ote on lipsunut. Kapakoiden pitää olla auki, ihmisten kokoontumisia ei ole rajoitettu. Nyt Vaasa on Suomen pandemia keskus, korkekoulut ovat kiinni, koska opiskelijat ovat levittäneet tautia. Kun heidän ”perustuslaillisia oikeuksiaan” nyt rajoitetaan, kuuluu ääniä, jotka sanovat, että opiskelijoilla on oikeus juhlia ilman turhia rajoituksia. Minusta heillä on ennen muuta velvollisuus opiskella, eikä hillua päissään kaduilla tai suljetuissa sisätiloissa levittämässä tautia.

Kukaan ei ole turvassa taudilta. Sairastuneiden tuomitseminen on turhaa. Kaikkien kotimaisten pikku-trumppien, kansalaisvapauksien esitaistelijoiden olisi syytä pohtia: Mitä sanon, jos tartutan kaverini, sukulaiseni tai kenet tahansa tuntemattoman, joka sairastuu tai kuolee.

Trumpin isän kasvatusmetodeja toteutetaan myös Suomessa. Niillä on tuotettu pieniä miehiä, harvemmin naisia, kotimaisille näyttämöile. He saavat yleisöltä aplodeja roolisuorituksilleen helpoiten, jos yleisö ei tiedä maailman menosta muuta kuin sen, mitä päänäyttelijät kertovat.

Toivon meille kaikille terveyttä.  Sairauden ja kuoleman keskellä on aika yhdentekevää menevätkö kapakat kiinni kello 12 vai 01.  Mkään hallitus, ei yksikään ministeri eikä ryypyotsainen talousmies voi hallita tilannetta. Tauti leviää.  Jokainen voi toimia sen estämiseksi tai lisäämiseksi.

Meitä odotavat keskinäisen syyttelyn, pelon ja ahdistuksen ajat. Kipeä totuus on kohdattava, kukaan ei voi leikkiä sankaria. Ihmisyys on kovassa testissä. Tyhjää puhetta ei tarvita, tarvitaan järkeä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: