COVID-19 sairastuttaa mielet

Tuskin koskaan olen kuullut yhtä asiantuntevaa ja selkeäsanaista puhetta koronasta kuin mitä etevä englantilainen virustutkija Jeremy Farrar esitti BBC:n Hard Talk-ohjelmassa. Toivoisin, että haastattelu suomennettaisiin ja jaettaisiin jokaiselle päättäjälle.

Tässä olennainen: Korona-virus on erittäin tarttuva. Paras toimenpide sen rajoittamiseksi on vahva tartunta-alueiden eristäminen. Nyt britit myöhästyivät pari tärkeää viikkoa, sanoo Farrar, joka oli itse suosituksia hallitukselleen laatimassa.

Pitäisi ymmärtää, että pandemia on globaali. Ei pidä uskoa, että kaikki on hyvin, jos omassa maassa on vain vähän tartuntoja. Ihmiset kulkevat yli rajojen, eikä suojaohjeista enää välitetä. Yksinkertaiset asiat: etäisyydet, käsihygienia ja pärskiminen vain omaan hihaan ovat tärkeitä. Myös suomalaisen kammoksuma maskivelvoite olisi tärkeä.

Farrarin mukaan koululaiset tulee päästää kouluun, koska lasten keskuudessa koronan sosiaaliset seuraukset ovat pahimmat. Koulu on monelle köyhälle ainoa turvapaikka, lapsia ei pidä jättää heitteille. Ei pidä kuitenkaan luulla, että lapset ovat immuuneja koronalle. Nyt kokemuksia on saatu vain puolisen vuotta, kukaan ei tiedä minkälaisia lisäsairauksia korona voi sairastuneelle myöhemmin aiheuttaa

Farrar ei kannata vanhojen ihmisten tai etnisten ryhmien eristämistä, koska ryhmät ovat sisäisesti niin erilaisia. Ei voida antaa kaavamaista ikärajaa mitä viisikymppinen tai maahanmuuttaja saa tehdä, mitä ei. Kaikkien on noudatettava ohjeita.

Rokotteissa on toivomme. Farrar on optimistinen. Nyt ihan oikeat huipputiedemiehet ovat saaneet eri maissa lupaavia tuloksia; ensi vuoden aikana on hyviä rokotteita saatavilla. Nouseva rokotusvastaisuus on kuitenkin uhka. Miksi niin moni vastustaa rokotteita, jotka ovat hävittäneet mm. polion, tuhkarokon, vihurirokon ja tauteihin liittyvät komplikaatiot, kuten halvaukset, kuurouden ja kehitysvammaisuuden.

Koronan vastaisessa taistelussa poliitikot ja kansalaiset ovat avainasemissa. Pitäisi luottaa tieteeseen eikä pöhlö-populisteihin. Olennaista on Luottamus, jota niin usein on hoettu, luottamus tieteeseen ja huippututkijoihin.

Onko meillä järkeä ja oikeaa luottamusta? Luotammeko enemmän Farrariin vai Ruotsin suurlähettilääseen, joka pari viikkoa sitten syytti tv-uutisissa ylimieliseen tyyliin Suomea pohjoismaisen luottamuksen turmelemisesta, koska suljimme rajat.

Rajojen sulkeminen oli viisas teko. Suomalainenkin osaa jo ajatella aivan itse. Toivottavasti uskomme Farraria. Meistä jokaisesta riippuu teemmekö lähitulevaisuudessa joukkoitsemurhan, jos talous sitä vaatii. Tartuntaluvut kasvavat nyt eri maissa, myös Suomessa.

Tilanne on vaikea ja se kestää ilmesesti siihen saakka, kun
rokote on käytössä. Tartuntavaaraakin pahempaa Suomessa on mielenterveysongelmien ja päihteiden käytön lisääntyminen korona-aikana.

Lähitulevaisuus osoittaa hallitseeko meitä järki vai antaa-mennä –tyyli. Jos olemme viisaita ja vastuullisia, teemme kaikkemme, että lapset tuntisivat olonsa turvalliseksi. Perheväkivalta on kammottava virus, joka on levinnyt koteihin.

Parempi väki ei ole tottunut siihen, että pitäisi ajatella yhteistä hyvää.Tämän päivän HS kertoo, että kaupungissa, jossa on keskiarvolla mitaten maan korkeimmat tulot, vanhemmat ovat ryhtyneet solvaamaan lapsia hoivaavia, raskasta työtä tekeviä päiväkotien työntekijöitä. Samoin opettajat sekä terveys- ja sosiaalitoimen työntekijät ovat saaneet kuulla kunniansa. Minua eikä lapsiani holhota!

Halpamaista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: