Kasvatustieteen todellinen EksPertti

EksPertti on ollut aina ihanteeni kasvatuksen ja opetuksen tutkijana. Tiedän, että hän saattaa vaivaantua tällaisesta tunnustuksesta, koska hän ei koskaan ole tuonut itseään esiin.

Luulen, että hänkin lähti yliopistosta eläkkeelle, kun tiede ja tutkimus valjastetiin maineen metsästykseen ja rahan keräämiseen.
Ei varmaan ollut mukava pitää tutkijakavereille kehityskeskusteluja, kun tiesi, että heille oli tärkeintä tiede ja tutkimus. Siihen perustuu oikea yliopisto-opetus. Ei ollut mukava määritellä tutkijoiden vaati-tasoja palkan perusteeksi. Tutkija-opettajasta tuli laboratoriorotta, jonka piti juosta henkensä edestä kohti namupalaa ja talloa kavereita jalkohinsa, esiintyä huippuyksilönä, jotta ansaitsisi palkkansa ja saisi pitää työnsä.

Kasvatuksen etiikkaa tutkineelle EksPertille, esimiehelle, tämä ilveily oli varmasti kärsimys. Hän ei ikinä korostanut itseään, hän tutki, kirjoitti ja opetti. Ansiot kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen alalla ovat mittavat,  professori, moninkertainen kunniatohtori ulkomailla, saksalaisen didaktiikan ja amerikkalaisen kasvatuspsykologian asiantuntija, opettajien pedagogisen ajattelun kehittäjä ja paljon muuta.

Moni on ominut suomalaisen peruskoulun maineesta hyödyn, hanakimmin he, jotka haistavat rahan ja ovat valmiita esiintymään suurina hyväntekijöinä, kun tekevät koulustamme myyntituotteen, vailla pedagogista sisältöä.

Vaikka EksPertti karttaa konflikteja, pelkuri hän ei ole. Hän puolustaa sitä, minkä kokee oikeaksi. Pakinoissaan hän osaa olla viiltävän sarkastinen, kun kuvaa esimerkiksi yliopiston muutosta. Graduntekijä selviää nyt helpoiten hakemalla netistä hakusanojen avulla ainesta. Mitä sekavampi sepustus syntyy, sitä korkeampaa arvosanaa voi odottaa. Pääasia on opiskelijoiden läpivirtaus ja tulosraha, EksPertti irvailee.

Olen suositellut kaikille EksPertin kirjaa Opetuksen käsitemaailma (2014); varsinkin kouluhallinnon edustajille ja opiskelijoille sen lukeminen olisi tarpeen.

Pertsa, tämä on vähän noloa, mutta totta: Tunnen sua kohtaan aivan samaa poikasen kunnioitusta, joka alkoi, kun kesällä 1973 kerroit, mitä mun pitäisi ensimmäiseksi tehdä, kun tulen Kontulan opettajanvirasta Helsingin yliopistoon, Matti Koskenniemen Didaktisen prosessianalyysin (DPA-Helsinki) tutkimusryhmään tutkimusapulaiseksi. Kunnioitukseni sua kohtaan perustuu nyt vuosikymmenien työkaveruuteen ja kokemuksiin yhteisistä projekteistamme. Olet ihan oikea kasvatustieteen tutkija-opettaja.

Tiedän, että olet pohjimmiltasi myös herkkä taiteen, musiikin ja kauneuden ymmärtäjä. Älä yritä kieltää! Valitsin sulle tähän loppuun kauniin laulun, runoilijan tunnet. Ehkä meidän kaikkien olisi ollut hyvä kuunnella tätä laulua aikaisemmin ja usein elämämme varrella, mutta ei se turhaa ole nytkään.

Onnea sulle, 12.6. Pertti (Kansanen)!

 

Ritva Sorvali laulaa Kaj Chydeniuksen sävellyksen Kaarlo Sarkian runoon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: