Konsultti loi muovi-ihmisen

Vuosia sitten kirjoittamani teksti tuntuu tänään ajankohtaiselta:
”Tunneälykäs poliitikko osaa manipuloida ihmisten tunteita, osaa antaa itsestään vaikutelman yhteisen hyvän edistäjänä, nimenomaan sinun etujesi ja minun etujeni puolustajana. Ei ole väliä, vaikka etumme olisivat yhteensovittamattomat.”

Kun tunneälykäs poliitikko tai johtaja joutuu umpikujaan, hän heittäytyy usein marttyyriksi. Itse aiheutetut ongelmat ovat muiden syytä, koska kukaan ei tue, ei ymmärrä. Media herkuttelee sankaritarinoilla, joissa masentunut nousee uljaasti murheen alhosta mestyksen kukkuloille.

Helsingin Sanomat julkaisi fantastisen yliopistouudistuksen aikaan, kymmenisen vuotta sitten Suomen Akatemian vanhemman tutkijan artikkelin ”Minuuden muuttamisen tärkeydestä.” Minuuden muokkaamisesta on tullut liiketoimintaa, tutkija totesi. Dosentti neuvoi häpeilemättä, miten itsestä rakennetaan myyvä tuotemerkki markkinoille!

Ei ihmisen syvintä aitoa minuutta, temperamenttia, voi muuttaa. Valehenkilön valeminä elää vale-elämää. Itseään korostamaton, ujo, ahkera ja taitava työntekijä jää helposti työelämässä tunneälykkäiden ns. hyvien typpien jalkoihin.

Politiikka on nykyään kuin muovista tehtyjen teflonihmisten pelikenttä. Kaipaan ympäri Pohjois-Karjalaa vaalityötä ”mopetilla” tehnyttä vennamolaista Eino Poutiasta. Vielä 70-luvulla poliitikko oli aito ihminen. Oli tärkeintä että poliitikko kykeni ajattelemaan itsenäisesti ja toimi arvojensa ohjaamana: Rafael Paasio, Kalevi Kivistö, Harri Holkeri, Veikko Vennamo, Mauno Koivisto, Aarne Saarinen eivät olleet kauko-ohjattavia robotteja, vaan ihmisiä. Miehet hallitsivat tosin liikaa, Vappu Taipale, Pirkko Työläjärvi ja Riitta Uosukainen olivat poikkeuksia politiikan huipulla.

Eivät aidot poliitikot kaivanneet imagokonsulttia tai puhevalmentajaa, ”sparraajaa.” Oli aivan samantekevää, jos Ele Alenius lespasi tai Johannes Virolaisen puhetyyli oli kuin 40-luvun evakkoleffasta. Kekkonen ei imagokonsulttia kaivannut. Hän ajatteli, kirjoitti ja puhui niin selkeästi, että kaikki ymmärsivät.

Jämäkkyyskoulutus ja syvimpiin tunteisiin kohdistunut ”sensitivity training,”  tuli muotiin jo 70-luvulla. Taitamaton koulutus aiheutti monille psyykkistä tuskaa, joka johti jopa elämän loppumiseen. Kun ideoita sovellettiin opettajankoulutuksessa, herkkä opiskelija ei pystynyt vuoteen tulemaan laitokselle. Kaverit olivat asettaneet hänet toistuvasti soveliaimmaksi esittämään tyhmää piikaa. Kun työkaverit kertoivat viikon ajan korpihotellissa mitä ajattelivat televisiokasvosta, tämä ampui itsensä.

En suostunut 70-luvulla yliopiston ”vuorovaikutuskoulutuksessa” kaikkeen. Katselin touhua tarpeen tullen seinän vierestä ja sain ilonpilaajan maineen, jota olen uskollisesti vaalinut vuosikymmenet – kuten tässäkin kirjoituksessa. Ei sisintään voi luovuttaa kenen tahansa ronkittavaksi.

Entä nykyinen poliitikkojen imagonmuokkaus? Kuvitelkaa Jussi Halla-ahoa ja Mika Lintilää imagokonsultin käsittelyssä. ”Lisää räiskyvyyttä pojat! Katsokaa toisianne silmiin ja huutakaa kolmasti Wau! Ja nyt patjalle makaamaan. Kosketelkaa toisianne empaattisesti, kehukaa toisianne, älkää unohtako hymyä!”

Vuosikymmeniä jatkunut amerikkalaisuuden matkiminen on muuttanut varsinkin nuorta polvea. Yhtenäinen koulu on tulevaisuudessakin paras turvamme. Koulun ns. kehittämistä ei pidä antaa konsulteille, joille ”sivistys” on pelkkä tyhjä sana. Onneksi on nuoria, jotka puolustavat ihmisyyttä ja uskaltavat julkisesti vastustaa sen loukkaajia sekä omassa koulussa että koko maailmassa. On hienoa että oppilas puolustaa kiusattua oppilasta, mutta joku on jopa puolustanut julkisesti oppilaiden kiusaamaa opettajaa!

Vakaa Nero (hänen oma arvionsa), imagon muokkaajien  paratiisista, totesi juuri, taivasta osoitellen, että poliisin julmasti tukehduttama herra Floyd iloitsee nyt tuolla ylhäällä, kun Amerikan talous kääntyi nousuun. Toivottavasti Vakaa Nero ei käynnistä suursotaa ennen tulevia vaaleja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: