Taitoluistelu nykyelämän peilinä

Tänään Helsingin Sanomat kuvailee laajasti taitoluisteluvalmentajan synninpäästöä. Hän oli ”vuosien aikana nöyryyttänyt valtavan määrän lapsia ja rikkonut heidän ystävyyssuhteitaan.” Taitoluisteluliitto ja luisteluseura ovat sopineet vuoden kiistelyn jälkeen valmentajan jatkamisen ehdoista.

Valmentaja on valmentanut nuoria taitoluistelijoita loistaviin kansainvälisiin saavutuksiin. Hymyilevä tyttöryhmä toimii yhtenäisesti, kuin näkymättömän kauko-ohjauksen käskystä, kukaan ei erotu muista, ulkonäkökin oli meikattu yhteneväiseksi.

Kulissit murtuivat viime vuonna. Osa luistelijoista kertoi julkisuuteen valmentajan alistavista menetelmistä, haukkumisesta, kiusaamisesta ja epäonnistuneen luistelijan asettamisesta yhteisen halveksinnan kohteeksi. Totuus oli karmea.

Tuntui selviöltä, että valmentaja ei voi jatkaa työssään. Se oli erehdys. Hän sai voimakasta tukea osalta vanhempia. Masinoitiin kokous, jossa seuraan valittiin uusi johtokunta valmentajan kannattajista.

Puheenjohtaja, virkamies, piti valmentajan kohtelua ja kielteistä julkisuutta kohtuuttomana. ”Valmennus on seuran asia, eikä siihen ole liitolla mitään sanomista.” Olipa röyhkeästi sanottu, mutta olihan tukena lainoppineen tulkinta tapauksesta. Valmentajan työvelvoite palautettiin. En tiedä mikä vanhemmille oli tärkeintä. Ei kai vain se, että Minun huipputyttäreni….

Miten kasvatamme lapsia ja nuoria? Miksi törkeä kielenkäyttö ja muiden solvaaminen on jo osa ”vanhaa normaalia.” Somessa voi itse kukin päästää valloilleen kaunansa, ilkeytensä ja typeryytensä. Televisiossa etsitään ryhmän heikointa lenkkiä.

Kirsi Hämäläinen kuvasi väitöskirjassaan vuonna 2008 urheilun eetosta ja valmennussuhteita. Huolenpidon eetokseen kuuluu, että urheilija tuntee, että hänestä välitetään ja häntä arvostetaan. Turvallisuuden tunne on olennainen osa tätä eetosta. Epäonnistumisen hetkellä valmentaja on läsnä lohduttamassa ja kannustamassa eteenpäin. On selvää, että lasten ja nuorten valmennus edellyttää huolenpidon eetosta silmittömän voiton tavoittelemisen sijasta.

Taitoluistelijoiden kohtelu on surullinen kuvaus nykyajan arvoista. Kilpaileminen ja voittaminen on kaikkialla tärkeintä. Lasten ei anneta kehittyä normaalin, luonnon säätelemän aikataulun mukaisesti, vaan heidän tulee osoittaa jo päiväkodissa ja koulussa erinomaisuutensa. Kuinka moni ajattelee lasten parasta, oikeutta leikkiin, kavereista ja elämästä nauttimiseen? Pitää olla hyvä, parempi, paras.

On aidosti lahjakkaita yksilöitä, joitakin harvoja voi kutsua suorastaan neroiksi tai huipuiksi. Hyvin älykkäitä ja muita poikkeavia pitää ymmärtää ja tukea jo varhaislapsuudessa. Ei ole helppoa olla lapsi, jolla on aikuisen äly, mutta lapsen mieli ja tarpeet, halu olla hyväksytty ja rakastettu omana itsenään.

Koulujen ja korkekoulujen maaninen pyrky ”huipulle” on surullinen osa nyky-yhteiskunnan menestyseetosta. Monille korkeakouluille tärkeintä on brändi ja itsensä ylentäminen. Sivistys kaivetaan esiin avajaispuheissa. Aikanaan Helsingin yliopiston rehtori kätteli jokaisen uuden opiskelijan ja toivotti: Menkää ja tuottakaa iloa isänmaalle. Nyt sopisi paremmin kehotus: Huutakaa yhdessä Me olemme huippuja. Wau!

Ihailen arkkiatri Risto Pelkosta. Näin hän sanoi juhlapuheessaan Helsingin yliopistossa vuonna 2015: ”Lääkäriksi kasvamisessa ei tavoitella täydellisyyttä vaan vaalitaan keskeneräisyyttä. Keskeneräisyydessä asuvat luova uteliaisuus, totuuden etsimisen eetos, ja uuden oppimisen intohimo.”

Pitääkö jokaisen ihmisen pyrkiä huipulle, jota ei voi saavuttaa? Kannattaa tehdä iloiten parhaansa ja elää; tänäänkin aurinko paistaa, puihin on ilmestynyt lehtiä. Päivällä kotiarestia pakeneva näkee isolla nurmikentällä iloisia koululaisten kasvoja, puhe pulppuaa, kaikilla on asiaa toisilleen.

Kadulla kulkee äitejä ja isiä, jotka työntävät lastenvaunuja, vierellä taapero potkii kadusta vauhtia kaksipyöräiselle menopelilleen. Ei kuulu uhkailua, ei karjumista, ei kiroilua. Jokainen lapsi kelpaa ja on rakas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: