Terveisiä aikuisille koulukiusaajille

Suomalainen koulutusjärjestelmä on ollut rajun muutoksen kourissa. Koulutuksen rakennetta, tavoitteita, opetusmenetelmiä (anteeksi oppimismenetelmiä, tietenkin) ja sisältöjä on ”innovoitu” kyseenalaisin perustein. Eturyhmien koulutukseen kohdistamat vaatimukset perustellaan sillä, että Suomen kohtalo taloudellisena menestyjänä on uhattuina, ellei koulu uudistu siten kuin vaikuttajataho vaatii.

Peruskoulukomitean POPS I mietinnön (1970) alkusivuilla on tärkeä huomautus:
”Kyseenalaiseksi on asetettava mikä opetuksessa on ilmoitettujen ja tosiasiallisten tavoitteiden välinen suhde: vaikka jonkin intressiryhmän tavoiteasettelussa tähdennettäisiinkin oppilaan hyvää, saattaa huolen aiheena olla pikemmin vaikuttajaryhmän eikä yhteisen edun turvaaminen”.

Juuri näin asia on. Monilla koulutuspolitiikkaa ohjaavilla koulutuksen, opetuksen ja kasvatuksen asiantuntemus on pinnallista. Tärkeät käsitteet on korvannut yksinkertainen puhe koulusta osaajien tuottajana, taloudellisen kilpailukyvyn takaajana. Firmat myyvät yhä nuoremmille lapsille preppauskursseja seuraaavaa koulutusastetta varten.

Koulukilpailu aiheuttaa oppilaille mielenterveysongelmia, mutta se ei tunnu lainkaan haittaavan menestyksen kauppiaita, joita moni poliitikko ja virkamies, virkanaisia unohtamatta, tukee osaajahöpinöillään.

Ilman ensimmäisen Pisa-vertailun sensaatiomaista menestystä, vuonna 2001, kouluamme olisi muutettu radikaalisti. Työantajien ja teollisuuden etujärjestö vaati mediassa 1990-luvulla tiukasti esim. kahdeksan tunnnin koulupäivää; pääpaino opinnoissa tuli olla luonnontieteissä ja matematiikassa; taide- ja taitoaineet sopisi poistaa opetussuunnitelmista iltaharrastuksiksi. Eräät eliittikoulujen opettajat ja ”huippuprofessorit” säestivät vaatimusta; heistä kouluilla oli aivan liikaa pehmeitä, sosiaalisia tavoiteitta, jotka johtivat keskinkertaisen tasapäisyyden suosimiseen.

Millaista koululaisen elämä olisi ilman musiikkia, leikkiä, kuvaamataitoa, liikuntaa tai omilla käsillä tekemistä? Jokainen lapsi ja aikuinen tarvitsee myös lepoa; suorituspaineet, harrastuskierteet ja valvominen vievät monilta terveyden.

Suomi on muuttunut nopeasti, mutta koululainen ei. Lapsen pitäisi olla ikään kuin vanhempien käyntikortti, jota voidaan esitellä oman erinomaisuuden jatkeena. Miten oli mahdollista, että ”keskinkertaisten tasapäisyyden,” sivistyksen tuhoajaksi” leimattu yhteinen peruskoulumme ällisti koko maailman vuoden 2001 ensimmäisessä Pisa-vertailussa: Se oli oppimistuloksiltaan maailman paras!

Suomalaisen koulun maine on tuonut meille niin paljon kansainvälistä ihailua ja tunnustusta, että peruskoulumme voitaisiin julistaa viralliseksi suomalaiseksi ihmeeksi, Talvisodan ihmeen rinnalle.
Sotien jälkeenkin Suomi on taistellut asemastaan kansakuntien joukossa. Taistelussa tärkein ase on ollut kansakunnan työteliäisyys ja sivistys; sen ovat turvanneet vanhemmat, kasvattajat ja opettajat kodeissa, kouluissa ja korkeakouluissa.

Yhteiskunta muuttuu nopeasti, mutta ihmisen psykofyysinen kehitys ja henkinen kasvu tapahtuu kuitenkin hitaasti. Turvallinen kasvu vaatii aikaa, aurinkoa, vettä ja ravintoa. Tuholaismyrkkyjen ja kasvuhormonien ruiskuttajat tulee häätää yksituumaisesti lasten ja nuorten taimitarhoista. Se on valistuneiden kansalaisten velvollisuus.

Tänään 20. elokuuta 2019 julistetaan Kajaanissa koulurauha. Aikuiset koulukiusaajat, kilpailkaa ja tapelkaa keskenänne! Myykää toisillenne menestystä ja ”osaamista.” Luottakaa ammattikasvattajiin, antakaa lapsille kasvurauha ja keskittykää luomaan brändejä vain itsestänne, organisaatiostanne ja erinomaisuudestanne. Yrittäkää kuitenkin säilyttää edes jonkinlainen suhteellisuudentaju.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: