Finlandia vai Trumplandia?

Hallitus kaatui ja mekkala yltyi; nimetään syyllisiä, marttyyrejä, sankareita ja tulevia pelastajia. Politiikan pitäisi olla yhteisten asioiden hoitamista. Onko se sitä? Joillekin poliitikolle on, mutta liian monelle politiikka on ensisijaisesti tapa päteä ja saada jonkun viiteryhmän avulla tyydytystä vallan tarpeelleen ja hamuta itselleen etuja.

Poliitikot ovat jo kauan kekkaloineet television viihdeohjelmissa kerjäämässä kansalasten suosiota. Puolueiden arvot, tavoitteet ja toimintatavat pitäisi uskaltaa ilmaista selvästi. Kapulakielisen ja itseriittoisen höpötyksen kuunteleminen saa näppylöille. Hyväkään puhe ei riitä. On myös toimittava ripeästi. Tässä ajateltavaa:

Näin kirjoitin 15.6.2004 eli 15 vuotta sitten!

”Melkein kaikki poliitikot ovat luultavasti sitä mieltä, että Suomessa on pidettävä huolta heikoista ja sairaista. Vanhainkodeissa ja sairaaloiden kroonikko-osastoilla vanhukset kuitenkin makaavat lääketokkurassa, aamulla vaihdetut vaipat ulosteissa ja virtsassa. He joutuvat elämään lukittuina sisään, koska ulkoiluttamiseen ei riitä henkilökuntaa.
Naiset nostelevat vanhuksia pyörätuoliin ja toilettiin, syöttävät, juottavat, lääkitsevät, kunnes uupuvat, jotkut lopullisesti. Raskasta työtä helpottavia apuvälineitä ei ole varaa ostaa. Sijaisiakaan ei saa, ei ole varaa tai ei ole halukkaita.

Miehiä ei hoitotyössä näy, me miehet olemme kai niin heikkoja ja herkkiä. Yhden tosin kohtasin vanhainkodissa hiljattain, komean, nauravan, vahvan nuorukaisen, joka sanoi olevansa entinen hitsari, tuleva hoitaja. Siinäpä miesten mies!

Näinkö me kohtelemme äitejä, jotka pula-aikana meitä hoivasivat, ruokkivat ja vaatettivat. Näinkö me palkitsemme isämme, jotka viettivät nuoruutensa sodan helvetissä? Eikö asialle todellakaan voi tehdä mitään, Herra Arvo Valta ja Rouva Ilmi Julkku? Onko vain vahvimmilla oikeus elää ihmisarvoisesti? Onko tuottamaton osa kansaa, vanhukset, mielenterveysongelmaiset ja hylätyt lapset vain meikillä peiteltäviä märkiviä paiseita itsetyytyväisessä naamassamme?
Ei selittelyjä, pyydän. Häpeämme on yhteinen.”

Miksi kopioin tekstin, mikä siinä on niin tärkeää? Tämä:

Koko 2000-luvun ajan on kuultu viestejä vanhojen ja heikkojen kurjasta asemasta. Miksi päättäjät eivät ole toimineet? Monet vallan kukkuloilla kekkaloivat linssiluteet olivat muka heräävinään vasta nyt, kun yksi lähihoitaja kertoi julkisesti kauhistuttavia tosiasioita avuttomien kärsimyksistä. Media kertoi jo vuonna 2015 näyttävästi, miten kansainväliset jättifirmat imevät pikavauhtia vanhusten elinikäiset säästöt. ”Hoivakodin” kuukausivuokra saattaa olla 5000 euroa ja palvelumaksut erikseen!”

Sulle-mulle etuja on jaettu pikavauhtia sote-uudistuksen varjolla.

Politiikan onnistuneisuuden kriteeri on se, miten ihmiset voivat, miten voi köyhä, miten lapsi, vanha ja sairas? Jatkuva höpötys prosenteista ja utopistisista muutoksista, yhdistyneinä suuruusharhaisiin visioihin ja itsekehuun, tekee Finlandiasta Trumplandian.

Kuka muistaa, kun nuori visionääri sai lähes miljoona euroa filosofointiin ja konsultointiin, kun lupasi pelastaa Suomen vajoamasta Euroopan takapajulaksi ja isoksi vanhainkodiksi -yhdessä nuoren eurooppalaisten bisneseliitin kanssa? Kun hän lausui Säätytalolla sanan ”välittäminen,” hallituksen ohella moni pehmohumanistikin lankesi polvilleen. Jos kysyi onko puheissa todellista sisältöä, sai kiukkuista palautetta. Bisneseliitin haaveet toteutettiin Suomessa pikavauhtia poliittisen hyminän ja fantastisten utopioiden säestäminä. Viimeisin hallitusohjelma kopioitiin jokseenkin suoraan Sitran visioista.

Suomi on pieni maa, asukkaita on vain alle kuusi miljoonaa. Mitä vastuullista päättäjistä kertoo se, että 14 vuotta on yritetty uudistaa sosiaali- ja terveysalan palveluja eikä valmista ole tullut! Siis 14 vuotta!

Kun vallastaan vuosikaudet nauttinut päättäjä politiikan huipulta liihottelee kameroiden eteen kertomaan omista ponnisteluistaan ihan jokaisen kansalaisen hyväksi, alkaa kestokyky loppua. Ihan kaikki eivät vielä ole muistisairaita. Hänen tekonsa ja varsinkin tekemättömyytensä muistetaan kyllä. Jos sukupuolten tasa-arvo on jossain toteutunut, niin juuri tässä: itsetyytyväisen poliittisen potaskan syöttämisessä kansalaisille.

Miksi Pekka Haavisto, ”homo viherpiipertäjä” on niin suosittu kansan keskuudessa? Siksi, että kaikki näkevät, että hän on inhimillinen, rehellinen, maltillinen ja osaava. Entä miksi otsaryppyinen, yrmyhkö mies, joka sai kansanedustajien vihat niskaansa, kun syynäsi näiden taksilaskuja, on nyt koko kansan hyväksymä tasavallan presidentti? Siksi, että hän on ollut aito itsensä, ei mikään nuolu-Jalmari eikä irtopisteiden keräilijä.

Kyllä kansa tietää ja ymmärtää – mutta kuinka kauan, kun aivoja pesevät pesukoneet pörräävät koulutuksessa, mediassa ja työpaikoilla. Unelmoi, kilpaile, voita, rikastu. Ja ennen kaikkea, keep smiling ja kukista kilpailijasi!

Aamun uutiset kertovat, että Suomea ulkoistetaan vauhdilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: