Ole Gunnar ja Josè

Johdanto:

Isä läksyttää poikaansa jalkapallo-ottelun jälkeen:
”En olisi ikinä uskonut, että pelaatte Pajamäen Palloveikkoja vastaan tasapelin! Ei teistä pelimiehiä tule, tavallisia potkijoita ja pallon pomputtelijoita koko jengi. Osa vielä pelaa kuin neidit, arasti ja pelokkaasti! Sinä olet yksi niistä!”

Mies vilkaisi poikaa, joka katseli ilmeettömänä eteensä. Mies jatkoi vihaista läksytystään: “Ja millä sä selität sen, että ettet saanut ensimmäisellä puoliajalla sitä Kallen keskitystä verkkoon? Tulee hieno leija takatolpalle, suoraan sun päähän. Sun edessä oli tyhjä maali, matkaa metri, korkeintaan puolitoista, ja sä pukkaat ylärimaan Mä olisin sinuna nyt hyvin, hyvin tyytymätön itseeni!” jatkoi mies ivallisesti. (Lähde Isät meidän-kirjani.)

Portugalilainen Josè Mourinho (s.1963)

oli jalkapalloilijana keskinkertaisuus, joka istui Portugalin liigan varamiespenkillä ja pääsi kentälle yhdessä ottelussa. Hänestä tuli saavutuksilla mitattuna kenties maailman paras valmentaja. Hänen valmentamansa eurooppalaiset huippuseurat ovat saavuttaneet valtavasti voittoja ja mestaruuksia. Mourinho tuli viime syksynä Manchester Unitedin päävalmentajaksi, pelastajaksi, messiaaksi, puolijumalaksi. Pelit sujuivat surkeasti ja ManU tippui keskikastin joukkueeksi. Joulukuussa Josè sai lähteä.

Olen monia vuosia toivonut, että Mourinhon joukkue häviäisi pelinsä, kernaasti oikein selvästi. Syynä on ollut valmentajan omahyväisyys ja röyhkeys, tapa, jolla hän on häväissyt valmentajakollegoja ja tuomareita. Mourinho on höystänyt haukkujaan kehumalla itseään. Seurauksena on ollut toimitsijakieltoja ja sakkoja.

Aina hymytön, synkkäilmeinen Mourinho sai potkut seurasta 18. joulukuuta 2018 ja tilalle tuli Ole Gunnar Solskjäer (s. 1973) Norjasta. ManU on kulkenut sen jälkeen voitosta voittoon, kohti liigan huippua.

Ole Gunnarin oma peliura ManUssa (1996-2007) oli häikäisevä. Hän oli älykäs hyökkääjä ja maalintekijä. Polvivamma lopetti uran ja Solskjær toimi muutamia vuosia ManUn apuvalmentajana. Hän palasi Norjaan, kotiseuransa Molden menestyväksi valmentajaksi.

Mourinhon törkyjohtaminen, omahyväisyys ja sikamainen käytös eivät estäneet seurojen menestystä. Olivatko pelaajat niin hyviä, että voittivat riippumatta valmennustyylistä? Tuliko ManUssa pelaajien mitta täyteen moitetta ja pelihalut romahtivat? Eiväthän pelaajien taidot mihinkään hävinneet.

Solskjærin hymyilevä, vaatimaton olemus on Mourinhon täydellinen vastakohta. On helppo uskoa, että hän on yhteistyökykyinen ja pidetty sekä pelaajien, että varsinkin kannattajien keskuudessa.

Muistan miten Mourinhon viisas kommentti vuosia sitten teki minuun vaikutuksen: ”Joukkueen menestys riippuu siitä miten iloinen tai surullinen se on.” Ihmettelin röyhkimyksen viisasta lausahdusta. Ihmettelen miksi hän itse teki joukkueistaan surullisia. Mistä Mourinhon röyhkeys kumpuaa? Ehkä siitä, että hänestä ei ollut huippupelaajaksi. Hänen loistavia saavutuksiaan ei voi kieltää, siitä huolimatta hän on erittäin huono esikuva.

Valmentajien vertailu antaa vanhemmille, opettajille ja johtajille paljon ajateltavaa. Myönteisyys, kuunteleminen ja yhteisöllisyys luovat iloa ja motivaatiota. Ylimielinen väheksyntä ja moittiminen on tuhonnut monen lapsen tulevaisuuden ja johtanut työpaikoilla huonoon ilmapiiriin. Mitä tapahtui Teemu Pukin korvien välissä, kun hänestä putkahti 27-vuotiaana Englannissa maalikunkku? Mikä avasi henkiset lukot?

Markku Kanerva on Suomen Ole Gunnar, entinen huippupelaaja ja vielä opettaja! Kanerva käänsi Suomen pitkän tappioputken voitoiksi. Me jalkapallohullut kiitämme!

Mistähän Josè taas putkahtaa. Kelpaisiko Venäjän päävalmentajan pesti?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: