Voi sinua Suomi, armas synnyinmaani!

Päätin eilen kirjoittaa seuraavan blogini kuukauden kuluttua. En ymmärtänyt miten vakava tauti kirjoittamismania on. Kirjoitan siis, kun polla vielä pelaa -tai ainakin itse luulen niin.

Olen tallentanut tietokoneeseeni paljon tekstejä. Joskus joku niistä ponnahtaa ruudulle vahingossa, kuten tämä, vuodelta 2015. Kirjoitin kolumniksi aiotun jutun, jossa oli paloja joululomalla 1996-97 kirjoittamastani tragikomediasta ”Suinula.” Tarjosin käsikirjoitusta julkaistavaksi kirjana, mutta ei se kelvannut; ei se kelvannut kotikaupunkini teatteriinkaan. Varmaankin tämä oli minun etuni, ei hyvää kirjaa voi kai kahdessa viikossa kirjoittaa. Mutta ehkä vielä joskus….

Tässä vuoden 2015 pöytälaatikkokolumni:

Olen kirjoittanut sarkastisen tragikomedian: Tähtikonsultti Joonas Puttu saarnasi Suomen kansalle menestysuskoa ja keräsi miljoonia. Puttu kuitenkin erehtyi, kun lähti median kera Suinulaan, mielisairaalaan, osoittamaan välittämistään, pehmentämään imagoaan. Suinulan viisaat potilaat käskivät Puttua lopettamaan itsekehunsa ja puhumaan ihmisarvosta. Puttu pakeni, kun muuan potilas kävi uhkaavaksi ja käski Puttua tukkimaan turpansa.

Kun mielisairaala aiottiin pian sulkea säästösyistä, potilaat Visionääri, Profeetta ja Nyrkki-Nykänen vierailivat kutsumatta konsultti Putun kotona. Miehet olivat totisia: Ihana, nuori naispotilas oli kuollut junan alle heti avohoitoon siirtämisen jälkeen.

Kolmikko vaati Puttua myymään visioitaan, harhanäkyjään eliitille. ”Olet maan etevin huijarisaarnaaja. Kertyvät rahat käytämme Suinulan pelastamiseen. Suostutko?” kysyi Nyrkki-Nykänen uhkaavasti. Puttu suostui heti.
”Tämä visionippu on toimintastrategioita, tämä motivointipuheita. Terveinä aikoina emme pysty tuottamaan mitään näin hullua,” Visionääri selitti.

”Tässä on ukaaseja työnantajille palkollisten pakottamiseksi sunnuntai- ja ylitöihin. Tässä juhlapuhe potkut saaneille,” potilas Profeetta täydensi.
Kun Hesarista vuodatettiin eliitille luottamuksellista tietoa Putun visioaarteesta, liuskoista alkoi armoton kilvoittelu. Konsultti nosti liuskahinnan 7000 markkaan, tavara suorastaan revittiin käsistä.

Pian harhaiset näyt kaikuivat eliitin seminaaripuheissa.
Korkeakoulun rehtori piti oudon avajaispuheen: ”Kun yhdistämme teknologian, teologian, huippuosaamisen, kauppatieteet, taiteet, luonnontieteet, homeopatian, taloustieteet ja joogaosaamien, olemme pian ranking-listojen absoluuttisessa kärjessä.” Sitten huudettiin yhdessä ”Minä osaan, minä jaksan!”

Pääministeri lupasi televisiopuheessa, että Suomen strategia erityisesti Lähi- ja Kaukoidässä yhdistyneenä, Sitran, Nokian, Akatemian, Stakesin, Tekesin, Hyksin ja Luontoliiton kehitysohjelmiin pelastaa Suomen.
Kun Visionääri kertoi Suinulan tv-huoneessa, että pääministerin puhe on hänen kirjoittamansa, mania-lääkitystä lisättiin.

Suinula suljettiin pian ja grynderi saneerasi siitä kansainvälisen jättifirman hoivakodin. Puttu palkattiin firman lobbariksi. Hän kähvelsi visiomyynnin voiton, kolme miljoonaa markkaa ”kipurahoina.”

Avohoidossa Profeetta meni junan alle, Nyrkki-Nykänen tappeli itsensä vankilaan, Visionääri makasi Siiri-äidin, 88, alkovissa lääketokkurassa.

Nyt todellisuuteen, vuoteen 2015.
Aamu-uutisissa kerrotaan, että ongelmanuorten tuesta leikataan kuusi miljoona. Ministeri hokee pakkoa ja isänmaan etua. Kansalaisen olisi hyvä tietää millaiset Putut meitä vievät ja mihin. Hallituksen tavoitteet ja toimintatavat on kopioitu Sitran yliasiamies Mikko Kososen ja strategisen johtamisen professori Yves Dozin kirjasta Governments for the Future: Building the Strategic and Agile State (2014). Doz on erikoistunut valtioiden ja bisneksen sopeuttamiseen ja ketteryyteen kilpailullisessa toimintaympäristössä. Doz toimii mm. monikansallisissa firmoissa ja Aalto-yliopistossa.

Äskettäisessä seminaarissa puoluejohtajilta vaadittiin ns. Chatham House–sääntöä: Dozin & Kososen kirjan sanomaa saa vapaasti levittää, kunhan seminaarin puheita ei yhdistetä tiettyihin henkilöihin! Keitä lobbarit ja poliitikot pelkäävät? Mitä he piilottelevat, ei kai totuutta?

JK Luultavasti jotkut Isot Pojat leimaavat minut tämänkin tekstin perusteella kommunistiksi, kuten tehtiin 90-luvulla, kun puolustin yhteistä peruskoulumme, tuota ”tasapäisten keskinkertaisuuksien monumenttia,” joka Isojen Poikien mielestä piti muuttaa markkinavetoiseksi kilpailukouluksi. Vanhempia halveksivan typeryksen leima, jonka sain röyhkeiltä Isoilta Pojilta kaikille yhteisen peruskoulumme puolustamisesta, oli erittäin loukkaava.

Pisa-ihmeen jälkeen Isojen Poikien hankkeet siirtyivät kulisseihin; koulumarkkinat ovat olleet kauan käynnissä ja tahti vain yltyy. Yliopisto myytiin vuonna 2010 markkinoille, lapsia myydään nyt kansainvälisten firmojen ”toimijoille” suojeltaviksi; monet ”huippupäiväkodit” ovat yksityisiä, monet niistä unohtavat toimintaa säätelevät pykälät, henkilöstömitoituksen ja tilojen sopivuuden. Mutta ei se mitään. Iso Firma ostaa pian toiminnan isolla rahalla. Kaikki on siis hyvin Suomessa, tässä tutkitusti maailman onnellisimmassa maassa. Kehityksen jarrut kuulevat kunniansa.

Kello on 6.51. On aika keittää toiset kahvit ja lukea miten maailma makaa Trumpin puheen jälkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: