Minä minä minä raha raha raha – ja vanhukset

Vanhushoivan kurjasta tasosta ryhdyttiin vihdoinkin puhumaan asiaa, mitään peittelemättä. Kun media, aina Yleä myöten, alkoi tulvia kurjuuden kuvauksia, poliitikot eivät enää selvinneet tavanomaisella höpöttämisellä, jonka olennaisin sisältö on ollut ”kyllä minä, mutta ne muut, ja kun ei rahaa ole.”

Eilen, tammikuun viimeisenä päivänä, armon vuonna 2019, tapahtui ihme. Ylen A-studiossa neljä naista, kansanedustajia ja hoitoalan ammattilaisia eri puolueista, keskustelivat vanhushoivasta asiallisesti ja asiantuntevasti. Keskustelu oli valtava kontrasti eduskunnan kyselytunnilla pari tuntia aikaisemmin kuultuun ikuiseen ”kyllä me olemme hyväntekijöitä, mutta kun te…..” Kälätys ja pisteiden keruu oli suorastaan sietämätöntä.

Olen parinkymmenen vuoden aikana kirjoitellut vanhushoivasta ja sairaaloista.
Seuraavassa palasia vuosien varrelta.

”Vanhukset, vajavaiset ja heikot eivät tällaiseen maailmaan sovi juuri muina kuin muodollisen säälin ja tekoempaattisen voivottelun kohteina. Vanhuksia käytetään bisneksen välikappaleina. Jos vanhuksilla on omaisuutta ja rahaa, niitä ei kannata pitää tyynyn alla lasten perittäviksi. Rahat kannattaa antaa kansainvälisille hoivafirmoille, joiden tehtävänä on – tietenkin toimia kustannustehokkaasti. Hyödyn keräävät johtoporras ja osakkaat. Hoivatyöntekijät ovat usein kohtuuttoman työtaakan uuvuttamia puoliorjia, jotka muuttuvat kyynisiksi puheiden ja arjen ristiriidoissa.

Oma murheellinen lukunsa ovat omaishoitajat, jotka on sidottu mitättömin korvauksin koteihinsa. Ei rakastaan voi hylätä, ei missään olosuhteissa. Todellinen rakkaus ei ole sitä, mitä median julkkisjutut syöttävät. Rakkauden laatu paljastuu, kun rakastettu on heikko ja avuton.

Jotkut vanhukset ovat kirjoittaneet mediassa eutanasian puolesta. Uudessa uljaassa maailmassa voisi olla ns. kokonaistaloudellisen intressin mukaista järjestää vanhusten erojuhlia. Tuottamaton vanhusmassa ohjattaisiin huumattuna kaasukammioihin. Olisi upeaa, jos taustalla soisi Finlandia-hymni. Lopuksi ministeri puhuisi kauniisti ihmiselämän arvosta.”

”Bisnesjohtaja Björn Wahlroos on julistanut, että 80 prosenttia meistä on idiootteja. Finanssisektori on tunneli, joka ottaa rahaa idiooteilta ihmisille, jotka ovat parempia rahan kanssa. Tästä hyötyvät kaikki – sekä idiootit että ne toiset, Björn-setä opastaa. Onneksi meiltä idiooteilta kerätyt miljoonat ovat käypää valuuttaa myös ”niiden toisten” taskuissa. ”Bisneksellä ei ole moraalia,” Wahlroos on opettanut. Harva meistä idiooteista moraalittomuudellaan pröystäilee. Me häpeilemme, jos tunnemme tehneemme pahaa.

”Osastolla on levotonta, on paljon huutoa ja kiroilua. Hoitajat eivät ehdi kuljettaa vessaan, vaippa korvaa toiletin. Ylityöllistetyt hoitajat yrittävät syöttää neljää vanhusta kerralla, se ei tahdo onnistua.
Mummo kyselee itkien miksi Taivaan isä ei päästä häntä jo pois. Miksi kukaan ei anna hänelle myrkkyä. Hän ei jaksa kuunnella jatkuvaa kiroilua ja huutoa. ”Ihmisarvo ei merkitse mitään rahan arvon rinnalla,” sanoo mummo. Seniorikodissa –kodissa?- sai sentään oman huoneen tuhansien eurojen kuukausimaksuilla. Muuta ei juuri saanutkaan ilmaiseksi, kaikki palvelut oli Firma hinnoitellut, television avaamisesta ruokalaan avustamiseen.”


”Media kertoi,
että terveyttä ja hoivaa kalliiseen hintaan myyvä Firma on siirtänyt varojaan Suomesta ja Ruotsista Luxemburgiin ja sieltä edelleen muihin veroparatiiseihin.
Firmaan kuuluvan Osafirman osakkaina olevat 500 suomalaista lääkäriä valvoivat holdingyhtiöidensä kautta omia etujaan sekä omistajansa, ruotsalaisen Emofirman etuja. Sen taas omisti sataprosenttisesti luxemburgilainen firma, jolla oli yhteydet Jerseyn saarilla ja Guersneyn veroparatiisissa toimiviin sijoitusyhtiöihin.

Firman viestintäosasto kertoi, että kaikki on tehty viimeisen päälle lakien mukaan. Firmat toimivat kirjanpidollisesti tappiollisina ja kymmenien miljoonien velat vähennetään verotuksessa. Alafirman liikevoittoprosentti oli ollut viime vuosina 40–46 prosenttia. Tyhmä maallikko ihmettelee miten tappiolliset firmat ja valtavat voitot sopivat yhteen.

Firma kertoo mainoksessaan, että Ihminen ihmiselle -ideologia ohjaa toimia hoidossa sekä hoitajien kesken. ”Kaikilla on hyvä olla niin vanhuksella kuin hoitajallakin. Ruoka ei vain näytä hyvältä, vaan se tuoksuukin hyvältä!” Ruoka on höystetty jopa hyvällä mielellä!

Kun lukee netistä Firman arvot ja laatulistat, alkaa yököttää. Firman hoitokodeissa eivät tuoksu vaipat, vaan herkkujen aromit! Eiköhän sovita, että kaikki vanhat, raihnaiset, masentuneet puhumattakaan huostaan otettavista lapsista siirretään yhteistä hyvää tekevien konsernien asiakkaiksi herkkuja syömään. Unohtakaamme kaikki alhaiset juorut, joita hoitohenkilökunta on levittänyt ahneen tehokkuuden maksimoimisen seurauksista.

Juttuja olisi paljon, tämä on niistä vain pintaraapaisu. On helppo tajuta, että kyse on pelkistetysti ihmisarvon ja taloudellisen voitontavoittelun taisteluista. Kunnat on alistettu kumileimasimiksi, kun Firma ottaa ohjakset hännystelijöidensä avustamana. Kuka uskoo, että palveluseteli mummon kouraan sängyn pohjalle auttaa mummoa kilpailuttamaan itselleen parhaan hoitopaikan! Kuka hyötyy kunnan rahoista?

Eilisiltainen televisiokeskustelu osoitti, että eri puolueissa on asiantuntevia naisia, hoiva-alan ammattilaisia, porvareita ja vasemmistolaisia, joiden moraalista ei ole epäilystäkään. Ikävä kyllä heidän äänensä on hukkunut puolue-eliittien kälättäjien, pisteiden kerääjien ja poliittisten vastustajien ivaamisen alle. Moni poliittinen ”menestyjä” on aina taistellut tarmokkaimmin vain oman julkisuuskuvansa puolesta ja hännystellyt äänestäjiä.

Uutisissa nuoret toimittajat kehuivat kovasti Firman toimitusjohtajaa siitä, että hän oli ainoana suostunut suoraan keskusteluun. Miellyttävä oli mies, oli niin kovasti pahoillaan. Ehkä 30 miljoonan henkilökohtaiset, matalasti verotetut palkkiot yrityskaupoista helpottivat miehen oloa. Yleisesti ottaen: Tekopyhä ahneiden saalistajien pehmopuhe saa voimaan pahoin. Ehkä vielä suuremman yökötysreaktion saa aikaan Firmojen nettisivujen vilkaisu. Vanhukset ovat kuin taivaassa firmojen suojissa. Sinne oikeaan taivaaseen heidät toivotetaankin tervemenneeksi kun rahat on imuroitu; markkina vaatii uutta ihmismateriaalia.

Ja lopuksi tärkeä asia. Kaikkia yksityisiä hoivakoteja ei pidä moittia; niistä monet ovat hyviä. Kaikki julkiset sairaalat eivätkä hoitokodit kelpaa kuitenkaan esimerkiksi, kun raha on tiukassa. On kuitenkin moraalinsa säilyttäneitä poliitikkoja, omistajia ja henkilökuntaa. Ei ole hoitohenkilökunnan syy, jos se pakotetaan toimimaan oman koulutuksensa ja hoitomoraalinsa vastaisesti säilyttääkseen työpaikkansa. Kun ihminen pakotetaan liian ahtaalle, hän muuttuu helposti kyyniseksi robotiksi. ”Täällä kiroillaan ja huudetaan turpa kiinni,” valittaa mummo.

Ihminen on eläin. Kun sivistyksen pintakiilto karisee, alta paljastuu peto. Pari päivää sitten esitetty televisiodokumentti natsien Ranskan keskitysleiristä oli karmaiseva. Kolme etevää natsilääkäriä teki leirillä ihmiskokeita, välillä he kävivät yliopistoissa opettamassa tulevia lääkäreitä. Kaksi helvetistä henkiin jäänyttä miestä kertoi miten ihmisiä hakattiin, pidettiin nälässä, uuvutettiin järjettömällä isojen kivien kantamisella, portaita ylös ja alas, kunnes kaatuivat maahan potkittaviksi. Leirin komentaja halusi henkilökohtaisesti seurata ikkunan kaltereiden takaa kaukaa leiriin rahdattujen alastomien naisvankien kaasuttamista. Sodan jälkeen syylliset vapautettiin.

Onko ihminen jalostunut 70 vuodessa? Ei ole. Röyhkeys, ahneus ja raakuus ovat maailman mahtavien perusominaisuudet. Jos ei poliittisen vastustajan nitistämien tai salamurha riitä, tuhotaan koko kansanryhmä.

Suomessa on jokaisen kansalaisen velvollisuus ratkaista minkä ja kenen puolesta toimii ja taistelee. Koulutustakin on jo kauan ohjattu bisnesarvoihin, virkamieseliitin suosiollisella piiloavulla. Eihän tätä saisi sanoa leimautumatta kehityksen jarruksi. MUUTOSVASTARINTAISEKSI.

On tervettä bisnestä ja moraalitonta bisnestä. Järkevä ihminen muuttuu ja sopeutuu, kun ajat muuttuvat. Sieluaan hän ei myy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s