Riku Riski ja raakalaisuuden aika

Hain kirjahyllystäni New Yorkin entisen kuvernöörin Mario Cuomon teoksen Reason to Believe vuodelta 1995. Muistin oikein, Cuomo käyttää kirjassaan termiä New Harshness, ”uusraakalaisuus” kuvaamaan nykyajan arvopohjaa. Miten ”uusraakalaisuus” eroaa ”vanhasta raakalaisuudesta”? Tuskinpa mitenkään, ehkä keinot raakalaisuuden toteuttamiseksi ovat peitetymmät, mutta samasta omahyväisyydestä ja avuttoman lähimmäisen alistamisesta on kysymys.

Mies kertoi televisiossa olevansa merkittävä tiedemies. Tämä sopi hyvin siihen kuvaan, jonka hän on itsestään julkisuudessa antanut. Valioyksilö ajoi Viraston johdossa määrätietoisesti ns. huippuyksikköpolitiikkaa, jonka tavoitteet hänen suureksi ihailijakseen ilmoittautunut poliitikko kiteytti: ”Ei pidä lannoittaa koko peltoa, koska tulee niin paljon rikkaruohoa.” Nuo halveksitut, rikkaruohoiksi leimatut, kasvavat usein ruusuiksi, kun taas ylilannoitetut superlajikkeet voivat tukehtua oman erinomaisuutensa ja rajattomasti käytetyn apulannan yhdysvaikutuksiin.

Muiden kukistaminen ja maaninen suorittaminen on joillekin niin tärkeää, että muu elämä saa jäädä elämättä. Mikä on perheen ja omien lasten merkitys superyksilön maailmassa? Kelpaako hänelle lapseksi vain samanlainen huippuyksilö kuin hän itse? Lahjakkuuden historia kertoo karmeita esimerkkejä isistä, jotka ovat tuhonneet omat lapsensa tehdessään heistä väkisin huippuja, isistä, joille mikään lapsessa ei tahdo kelvata.

Työyhteisöissä esiintyy sairasta alistamista; johtajan omat persoonalliset traumat yhdistyneenä kaikkivoipaisuuden harhaan ja julmaan hallitsemisen haluun, tuottavat alaisille psyykkistä tuskaa. Muuan Valioyksilö kohteli nuorta alaistaan törkeästi. Nuori nainen valitti kohtelustaan. Hänen täytyi tietää, että kosto tulee, mutta moraalinen rohkeus voitti. Johtaja puolusteli tekoaan työpaineilla ja sillä, että hänen äitinsä oli kuollut muutamia päiviä aikaisemmin.

Työpaineita on monella liikaa, johtajat surevat yleensä äitinsä poismenoa toisin kun lähtemällä juovuksissa ahdistelemaan alaistaan. Liikuttavin, hupaisin ja kuvaavin oli Valioyksilön syyte: härskiyden kohde oli Valioyksilöä vastustaessaan hyökännyt Viraston organisaatiota vastaan! Ei kai Valioyksilö ja Virasto ole sama asia? Luulen, että Valioyksilölle on. Tai ehkä ei sittenkään. Kyllä Valioyksilö on Viraston yläpuolella.

On traagista ja pelottavaa, että raakalaiset hallitsevat maailmaa. Heille ihminen on hyödyke, pahimmillaan orja, joka voidaan tappaa aseilla tai työnteolla. Raakalainen rakennuttaa itselleen palatseja, murhauttaa toisinajattelijat ja aloittaa sodan vääräuskoisten tai muuten vain vastenmielisten kukistamiseksi. Lasten kituminen ja nälkäkuolemat sodan jaloissa eivät merkitse hänelle mitään.

Raakalainen voi myös olla kansainvälisen järjestön johdossa valloittavasti hymyilevä setä, joka on onnistunut taitavalla ihmisten manipuloinnilla ja lahjonnalla kaappaaman itselleen vallan ja valtavan omaisuuden.

Jalkapalloilija Riku Riski ei lähtenyt maajoukkueen mukana Qatariin, jossa vierastyöläiset tekevät orjina stadioneita tuleviin kisoihin. Helle ja raskas työ on tappanut heistä jo yli tuhat. Riski jää teollaan historiaan sankarina. Hän teki sen, mitä moraali vaati, tietäen varmasti, että kiitosta teosta ei tule. Ei Riku ollut tekopyhä, ei hän vaatinut teolleen julkisuutta eikä sankarin viittaa sinivalkoisen peliasun peitoksi. On huolestuttavaa, että teko oli niin ainutlaatuinen, että se levisi kansainväliseen mediaan kautta maailman.

Jotkut ovat hyväntekijöitä vain rumpujen päristessä, kohdevalojen loisteessa. Onneksi on myös hienoja yksilöitä, jotka auttavat pyyteettömästi tarvitsevia, lähellä ja kaukana. Moni heistä edellyttää, että avusta ei saa kertoa julkisuudessa. Se kertoo, että vielä maailmassa on aitoa inhimillisyyttä, jopa viisautta. Se on toivomme, muuta toivoa ei ole. Kun lapsille tehdään Suomessa hyvä sairaala, se pitää rahoittaa verovaroin. Toki myös säätiöiden, järjestöjen ja yksityishenkilöiden tuki on tervetullutta. Ei kenenkään tarvitse kuitenkan kiillottaa omaa julkisuuskuvaansa mediassa sillä, että ”minähän tämän kaiken sain aikaan.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: