Ihmislajin jälkeinen aika

Auschwitz-Birkenaun keskitys- ja kuolemanleirien kaasukammiossa minulle kirkastui lopullisesti miksi Howard Gardner, nykyisistä lahjakkuustutkijoista ehkä tunnetuin, korostaa, että koulussa jokaisen oppilaan tulisi perehtyä syvällisesti kolmeen asiakokonaisuuteen, ”ilmiöön”: ihmiskunnan kehittymiseen evoluutioteorian avulla, Mozartin sävellysten taustoihin ja natsien keskitysleireihin. Aihekokonaisuudet johdattavat pohtimaan tieteiden, taiteiden, luovuuden ja moraalin merkitystä ihmiskunnalle.

Eettisellä alueella ihmiskunta ei näytä kehittyvän. Sodat, ihmisten alistaminen, ahneus, julmuus ja itsekkyys kukoistavat. Ihmiskunnalla on käytettävissään hirvittäviä tuhoaseita. Nälkään kuolevat lapset, kansainvaellukset ja kansanmurhat tulevat päivittäin olohuoneisiimme. Maailman mahtimiehet valehtelevat ja vaimentavat kritiikin väkivalloin, jopa salamurhilla.

Torjumme ajatuksen luonnon tuhoutumisesta, vaikka ”ihmiskunnan jälkeinen aika” voi koittaa lähitulevaisuudessa. Kohtalokkaat luonnon katastrofit kypsyvät ehkä 50 vuoden kuluttua, lastenlastemme kohdattaviksi. Voimme leimata asiasta huolestuneet turhista meuhkaavaksi viherpiipertäjien sakiksi. Mutta kun arvotettu britti, tähtitieteilijä Sir Martin Rees analysoi haastattelussa ilmastomuutosta ja ihmiskunnan jälkeisen ajan lähestymistä, hänen puheitaan on mahdoton leimata haihatteluksi. Tekoälyn yhdistyminen ihmisälyyn ei ole enää tieteisfantasia; sen seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Jokainen koululainen pitäisi kasvattaa eettiseen vastuuseen itsestään, lähimmäisistään, ympäristöstään ja koko maailmasta, kuten jo peruskoulun ensimmäinen opetussuunnitelma (1970) korosti. ”Pitäisi kasvattaa,” mutta miten, kun koulukasvatus on haudattu ties minne, muutosvastarintaisten museoon. Koodaamalla ei ihmiskuntaa kuitenkaan pelasteta.

Tiedän, että olen lainannut seuraavia tekstejä usein, mutta teen sen taas, koska vuosikymmenten takaiset viestit ovat niin ajankohtaisia.

Lahjakkuustutkimuksen äidiksi kutsutun Leta S. Hollingworthin vetoomus vuodelta 1939: ”Aika suorastaan huutaa johtajia, jotka kykenevät ohjaamaan kansoja tulevaisuuden maailmassa, jossa ihmisiä tuhotaan menetelmin, joista vielä ei ole tietoa.”

”Sivistyneen ihmiskunnan kohtalo riippuu enemmän moraalin tasosta kuin tuotantokyvystä. Vapaa taloudellisten voimien leikki, ihmisen sääntelemätön halu kerätä itselleen aina vain enemmän valtaa ja varallisuutta aiheuttavat ongelmia. Onnellisen elämän edellytyksiin kuuluu yhteisöllisyys ja suhteellisuudentaju, kyky rajoittaa halujaan ja tarpeitaan.” (Albert Einstein).

Ihmiskunnan pelastumisen ainoa oljenkorsi on kasvatuksessa. Korsi on ohut, mutta onko muuta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: