Pakettipostia tappajalta

Miksi joku lähetti äskettäin Amerikassa pommipaketteja Clintoneille, Obamalle puolisoineen ja muutamille muille vaikutusvaltaisille demokraateille? Pian selvinnee kuka, tai ketkä näin tekivät. Pommien kohteet ovat ilmiselvästi Donald Trumpin aatemaailman vastustajia.

Mediayhtiö CNN sai myös pomminsa; se, jos joku, on välittänyt jatkuvasti ja säälimättä Trumpin ristiriitaisia puheita, uhkauksia ja valheita. Aivan äskettäin niistä lähetettiin lyhyt kooste otsikolla ”Tämän alemmaksi Yhdysvaltain presidentti ei voi vajota.”

Kun Trump tuomitsi kesysti, virkansa puolesta, pommikirjeiden lähettäjän, hän ei edes maininnut nimeltä heitä, joille pommit oli lähetetty. Sen sijaan hän vaati medialta vastuullisuutta! Sanaakaan hän ei puhunut niiden vastuusta, jotka tappavat, tapattavat ja vangitsevat eri maissa toimittajia, jotka kritikoivat sokeaa vallankäyttöä. Tuore tapaus Jamal Khasoggin murha Istanbulissa, saudien lähetystössä, on kauhistuttava esimerkki inhimillisestä raakuudesta.

Tappavia pommikirjeitä on lähetetty ennenkin. Älykkäästä nerosta, nimeltään Ted Kaczinsky, tuli Yhdysvalloissa pelätty pommitappaja, joka lähetti vuosina 1978-1994 yhteensä 18 pommipakettia näennäisen umpimähkäisesti valituille uhreille. Hänen veljestään kasvoi lempeä sosiaalityöntekijä. Mikä selittää veljesten erilaisuuden?

Ted joutui kuuden kuukauden ikäisenä sairaalaan lääkeallergian vuoksi, vauva eristettiin kuukausiksi perheestään, juuri pahimmassa mahdollisessa iässä. Tapauksen jälkeen lapsen persoonallisuus näytti muuttuvan; entisestä vilkkaasta lapsesta tuli ilmeetön, aivan kuin tunteeton. On paljon tutkimustietoa siitä, että lapsen eristäminen vanhemmistaan parina ensimmäisenä elinvuotena voi johtaa vakaviin seurauksiin. Näinä vuosina luodaan pohja ihmisen turvallisuudentunteelle ja itsearvostukselle.

Kaczinskyt vaativat pojiltaan täydellisiä koulusuorituksia. Kun muut lapset leikkivät ympärillä, äiti istui Tedin vieressä lukien tämän kanssa tieteellisiä aikakausikirjoja. Äiti piti tarkkaa päiväkirjaa Tedin edistymisestä. Ted menestyi koulussa niin hyvin, että hän hyppäsi kahden luokan yli. Naapurit kuitenkin huomasivat, että vaikka pojan aivot kulkivat pari vuotta muiden edellä, hänen ihmissuhdetaitonsa ja tunnekehityksensä laahasivat pahasti jäljessä.

Ted pääsi Harvardin eliittiyliopistoon älykkyytensä ja loistavan koulumenestyksensä vuoksi. Maalaispoika sijoitettiin heikkotasoisimpaan asuntolaan, johon hän eristäytyi. Hänestä tuli kiusattu omituinen yksineläjä, joka ei juuri liikkunut huoneestaan. Pilaantuneen ruoan ja likaisten pyykkien haju kertoi, missä osoitteessa Ted Kaczinsky asui.

Jonkin aikaa Ted näytti löytävän mielekkyyttä elämälleen opiskelusta. Hän opiskeli matematiikkaa, jonka parissa vietti kaiken ajan etsien ”absoluuttista totuutta,” puhumatta yhdellekään ihmiselle. Ted eteni nopeasti akateemisella uralla, voitti palkinnon tohtoriväitöskirjallaan ja pääsi pian apulaisprofessoriksi Berkeleyn yliopistoon, Kaliforniaan.

Opiskelijat pitivät professoriaan toivottoman etäisenä, ihmisenä jota ei voinut lähestyä. Hoidettuaan professuuriaan kaksi vuotta Ted erosi toimestaan. Yksi syy lienee ensimmäisten treffien päättyminen katastrofiin. Häntä yritettiin houkutella jäämään, mutta mikään ei auttanut ja nuori mies katosi Montanan syrjäseudulle, muutaman neliön lautahökkeliin, vailla sähköä ja muita mukavuuksia.

Maalaiskirjastosta omituinen metsäläinen lainasi Shakespearen teoksia ja tieteellisiä aikakausijulkaisuja, joita luki kynttilänvalossa. Ted vältteli ihmisiä viimeiseen saakka, eli metsän antimilla ja piti pientä viljelystilkkua.

Kaczinskystä oli tulossa pommitappaja, unabomer, joka alkoi rakennella puusta ja metallista pommeja, joita hän aluksi lähetti yliopiston professoreille, sen jälkeen lentoyhtiöiden virkailijoille. Tästä tulee nimi “unabomer”.”Un” (university) viittaa yliopistoon, ja “a” (airlines) lentoyhtiöihin. Ensimmäinen pommi räjähti 25. toukokuuta ja viimeinen kuudestoista pommi, 24. huhtikuuta vuonna 1995.

Unabomerin kohtaloksi tuli se, että hän vaati New York Timesia ja Washington Postia julkaisemaan 35000:n sanan julkilausumansa, jossa kertoi kaiken toimintansa taustana olleen sen, että teknologian kehittyminen oli aiheuttanut ihmisille korvaamatonta psykologista kärsimystä. Kaczinsky halusi kostaa kärsimyksen aiheuttajille, ja muuttaa ihmiskunnan arvomaailmaa siten, että teknologian ylivalta kukistuisi.

Ted oli tunnekylmä, sairas, ihmisraukka, joka kosti karmealla tavalla muille sen, että hänet oli hylätty niin monta kertaa. Hyvä kasvatus on ainoa keino tehdä maailma paremmaksi. Ihmispedot ovat myös kasvatuksensa hedelmiä. Pahinta kasvatuksessa on tunnekylmyys ja välinpitämättömyys. ”Ainoa tunteeni on viha,” kertoi yksi Suomen tunnetuimmista rikollisista, pitkän uransa jälkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: