Yhdysvaltain presidentin upea puhe

Yhdysvaltojen presidentti on pitänyt upean puheen kongressille. Seuraavassa on lyhyt, vapaamuotoinen suomennos pitkän puheen parista kohdasta.

Presidentti aloitti vetoomuksella: Meidän on puolustettava tulevaisuudessa itseämme maailmassa, jota on hallittu roistojen ehdoilla. Liittolaisemmekin ovat oppineet että todellinen kehitys ei ole mahdollista, jos sodan uhkat leijuvat yllämme.

Kiina ja Venäjä ovat vilpittömästi tunnustaneet seuraavat asiat yhdessä Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa: Tärkeintä on rauhallinen kehitys kohti parempaa elämää, johon kuuluu oman maan kehittäminen kasvatuksen ja elinkeinoelämän uudistamisen avulla; kaikille ihmisille annetaan mahdollisuudet nostaa elintasoaan.

Vaikka enemmistö on valmis uudistustyöhön valittamatta, äänekäs vähemmistö huutaa etuja itselleen tai edustamilleen ryhmille, kansakunnan yhteisten etujen vastaisesti. Lobbarit näkevät sodankin ensisijaisesti keinona hankkia itselleen voittoja naapureidensa kustannuksella, etuoikeudet ovat taloudellisia tai sosiaalisia. Tuholaiset parveilevat Washingtonin cocktail-baareissa ja kongressin tiloissa. Sellainen on erittäin vaarallista, se turmelee moraalin, se luo sekasortoa ja haittaa kansallisia ponnisteluja, se samentaa vedet ja pitkittää sotaa.

Me olemme hyväksyneet uuden ihmisoikeuksien julistuksen, joka takaa kaikille ihmisille yhtäläisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin riippumatta sosiaalisesta asemasta, rodusta tai uskonnosta. Näitä oikeuksia ovat esimerkiksi seuraavat:

-Oikeus hyödylliseen tuottavaan työhön teollisuuden, kaupan, maatalouden tai kaivostyön palveluksessa,
-Oikeus ansaita kylliksi ruuan, vaatteiden ja vapaa-ajan virkistyksen hankkimiseksi.
-Jokaisen viljelijän oikeus kasvattaa ja myydä tuotteitaan kunnollisen elintason saavuttamiseksi.
-Jokaisen pienen ja suuren yrityksen oikeus käydä kauppaa vapauden ilmapiirissä, jota ei saa häiritä epäreilu kilpailu eikä suurten kotimaisten ja ulkomaisten monopolien valta.
-Jokaisen perheen oikeus kunnolliseen asuntoon
-Oikeus riittävään terveydenhoitoon
-Oikeus saada riittävä huolenpito sairauden, työttömyyden, onnettomuuksien ja vanhuuden turvattomuuden varalta.
-Oikeus hyvään koulutukseen.

Kaikki nämä oikeudet lisäävät turvallisuutta, inhimillistä hyvinvointia ja onnellisuutta. Amerikan asema maailmassa perustuu suureksi osaksi siihen, että nämä oikeudet toteutuvat. Ilman oman maan turvallisuutta maailmassa ei voi olla pysyvää rauhaa.

Franklin D. Roosevelt ”State of the Union Address”
January 11, 1944

Yhdysvalloilla on ollut upea presidentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: