Koulutuksen markkinauskonto leviää kuin metsäpalo

 

Vuoden 2010 yliopistouudistus alisti tutkimuksen hyötytutkimukseksi eli tutkimuksen tulisi palvella yhteiskunnan, eli poliitikkojen, ja elinkeinoelämän asettamia tavoitteita, ensisijaisesti kansantaloutta ja kilpailukykyä. Humanistit ja yhteiskuntatieteilijät ovat yliopistoille painolasti.

Kreikan köyhä valtio tarjoutui juuri kustantamaan Helsingin yliopistolle professuurin, jonka ala on antiikin kulttuurin tutkimus. Nyt harkitaan voiko tarjoukseen suostua! Meillä on markkinoitu näyttävästi mm. tutkimusta automyyjien kolmesta perustyypistä ja sitä, miten pukeutumistyyli ja ruokaostokset liittyvät yhteen. Mitä hyötyä ”osaajalle” on antiikin sivistyksestä tai koululaiselle historiasta!

Yksi  suomalainen ”huippuyliopisto” on ollut valtiovallan erityissuosiossa, mainonnan ja suhdetoiminnan mestarille on rahaa riittänyt. Kun sen neljä sympaattista opiskelijaa kertoivat televisiossa keksinnöistään, kokenut toimittaja takelteli miten tyhmäksi hän tuntee itsensä nuorten nerojen seurassa.

”Nerojen” innovaatiot olivat vasta alkuvaiheessa. Yksi oli kuvittanut metroaseman seiniä, toinen kehitteli piippauslaitetta, jolla voi tarkistaa onko viisi tarpeellista esinettä mukana, kun lähtee kodista. Erityisen innostunut toimittaja oli innovaatiosta, joka liittyi valtamerialusten ohjaamiseen: ” Voi, että sinä oikein osaat ohjata isoja aluksia!” Nuorimies oikaisi, että hän vain on vain suunnitellut navigointilaitteiden värejä.

Yksi opiskelijoista esitteli innovaationsa Ugandan vessaolojen parantamiseksi. Keksijä kertoi, että kyykkykakalla tulee paljon huteja, joten yhdessä ugandalaisten kanssa on kehitelty metallista liukulevykettä hutien ohjaamiseksi lattialla olevaan reikään. Innovaatio ei ollut vielä ihan valmis, mutta kehittelyprosessi jatkuu. On hienoa, että nuoret auttavat kehitysmaita!  ”Huippuyliopiston” mainostarpeisiin kaikki ugandalaiset kakat taitavat kuitenkin olla pelkkiä huteja, menevät reikään tai eivät.

Seuraavana päivänä mediassa kerrottiin kuvien kera samoista sympaattisista nuorista. Vieressä oli iso juttu, jossa heidän korkeakoulunsa rehtori vaati yhdessä teknologiajohtajan kanssa yliopistojen koulutusohjelmien puolittamista ja turhien laitosten lakkauttamista! Itsevaltaisella röyhkeydellä ei tunnu olevan rajoja.

Suomalainen huippuyliopistovouhotus ja ranking-listojen palveleminen on ollut varsinainen huti-hätäkakka. Monia  yliopistojen johtohenkilöitä  ajaa voittamisen ja menestymisen himo. Mikään saavutus ei riitä rauhoittamaan mieltä, muiden kukistamisesta on joillekin tullut elämän tarkoitus, oman menestymisen mitta. Oireyhtymään kuuluu ”ei-huippujen” vähättely, jopa halveksiminen.

Koulutusjärjestelmäämme muutetaan parhaillaan kovien arvojen ohjaamana markkina- ja kilpailukouluiksi, elinkeinoelämän ”osaajatuottamoiksi.” Jokainen koulutusalan ammattilainen sen ymmärtää. Ylimmät päättäjät ja virkamiehet eivät ole tätä huomanneet, vaikka viihtyvät seminaareissa, joissa elinkeinoelämä vaatii, kauppakamareiden ja ulkomaisten ekonomistien tukemana, koko koulutusjärjestelmämme muuttamista. Aivan kuten 90-luvulla, ennen Pisaa.

Historian professori Markku Kuisman laaja ”Viimeinen luento,” Helsingin Sanomissa tänään 29.7., on  loistava, ajattelevan tiedemiehen hyvin perusteltu analyysi Suomen kehityksestä ja nykytilasta. Lue se! On syytä tunnustaa tosiasiat ja huolestua.

”Markkinat ovat uskomaton voima. Ne ovat kuin tuli, joka on hyvä renki, mutta huono isäntä. Kun markkinatalous pannaan töihin oikealla tavalla, se tekee yhteiskunnalle suuren palveluksen. Mutta jos sen dynamiikan ja logiikan annetaan hallita kaikkea, ei siitä tule yhtään mitään. Nyt siitä on tullut itsetarkoitus, kuin uskonto. Vähän kuin sosialismi oli aikaisemmin.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: