Naistenviikon ydinsanoma

Heinäkuun 18.-24. 7. on kansainvälinen naistenviikko. Naiset ovat viikkonsa ansainneet.

Vielä 1900-luvun alussa  tiedemiehet väittivät, että naiset ovat älyllisesti miesten alapuolella ja nainen on parhaimmillaan, kun hoitaa kotia ja lapsia.  Todisteltiin, että naisilla ei ole kykyä ymmärtää tekniikkaa tai luonnontieteitä, eikä heistä ole johtajiksi eikä rohkeutta vaativiin tehtäviin. Koska naisten ja miesten geenit ja hormonit ovat erilaisia, naisten tulee keskittyä hoivaamiseen, kodin viihtyvyyden luomiseen ja miestensä tukemiseen, uskoteltiin.

Työläisperheiden tytöiltä odotettiin ilman muuta sitä, että heistä tulee perheenäitejä ja lasten kasvattajia, kun taas ylempien sosiaaliryhmien tytöille sallittiin enemmän vapautta. Vielä 2000-luvun alussa professori Tatu Vanhanen todisteli, että biologiset faktat sanelevat  pitkälle myös naisen yhteiskunnalliset tehtävät.  Nainen hoivaa, mies tekee miesten töitä.

Nykyään ajatellaan, että naisilla pitää olla samat mahdollisuudet itsensä kehittämiseen kuin miehilläkin, ihan millä tahansa elämänalalla. Hyvin naiset ovat pärjänneetkin. Tytöt ovat menneet koulusaavutuksissa melkein joka alalla poikien edelle. Naisten miehiä heikommat palkat on edelleen yleisesti tunnustettu vääryys.

Naistenviikolla on luonnollista, että mediassa on paljon naisia koskevia juttuja. Epätasa-arvo on loppumaton ja tärkeä teema. Se on myös teema, jolla voidaan lyödä toista päähän oikein olan takaa – yleensä aiheesta, mutta joskus myös aiheetta.

Hämmennystäni on  herättänyt monessa lehdessä kerrottu juttu siitä, miksi media-alalla ansioitunut Päivi Anttikoski syrjäytettiin viime hetkellä Aamulehden päätoimittajan valinnassa. Oli luonnollista, että tehtävä edellytti Tampereella asumista ja sitä, että aviomies hoitaa Helsingissä 10-vuotiasta poikaa. Tämä oli perheen tarkoitus.

Otsikot kirkuvat nyt, että äitiys esti Anttikosken valinnan, hakijaa ei pidetty tehtävään riittävän kyvykkäänä, koska rekrytoijan mielestä äidin ajatukset voisivat harhailla pojassa. Myös 10-vuotiasta poikaa Helsingissä hoitavan isän kyvyt asetetiin kuulemma kyseenalaiseksi.  Jos näin oli, rekrytoijan toiminta oli törkeää. Mutta menikö juttu täsmälleen juuri näin, kuka tietää. Oliko äitiys, ihan sananmukaisesti, syy evätä päätoimittajan tehtävä?

On monia tapoja hoitaa lapsia ja perhettä, asua yhdessä tai erikseen.  Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos on valinnan varaa, lapsiperheen on parasta on asua saman katon alla. Tunnen kyllä isiä, jotka hoitavat lapsiaan hienosti,  mutta isä ei täytä lapsen äidinkaipuuta. Nykypuhe jatkuvasta ”uusien haasteiden” eli työpaikkojen etsimisestä on koulutetun, varakkaan eliitin etuoikeus. Suuri osa naisista roikkuu kynsin hampain heikosti palkatussa, raskaassa työssään ja toivoo hartaasti, että saisi jatkaa sitä eläkeikään saakka.

Naistenviikon tärkein asia olisi mielestäni perheväkivallasta puhuminen. Monet naiset ja lapset tarvitsevat suojaa ja, kun mies lyö, uhkailee ja kiusaa. Myös pahoinpitelijä tarvitsee apua; terve mies ei lyö naista eikä lapsia. Totuuden nimissä:  monet tytöt ja naiset ovat oppineet miesten tavoille. Se on hyvin surullista.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: