Sdp 21,6 kok 19,7 kesk 15,8

Aamun Hesari kertoo tuoreet puolueiden kannatusluvut. Se kertoo myös, että muuan ministeri on antanut eduskunnalle väärää tietoa äärimmäisen tärkeässä asiassa. Valehteluksi sitä ei saa tietenkään sanoa, se loukkaa hallituksen ja eduskunnan arvovaltaa. Itse pääministeri kertoi kuitenkin ihan ylen ykkösuutisissa noin vuosi sitten oman uskonyhteisönsä tilaisuudessa, miten eduskunnassa rikotaan kahdeksatta käskyä vastaan -eli valehdellaan. Mitä ja keitä hän mahtoi tarkoittaa?

Kenelle Suomessa kuuluu poliittinen valta ja kuka saa vastinetta vaaleissa antamilleen äänille? Mikä on oikein, mikä väärin? Mikä on oikeudenmukaista? Kuka saa päättää minua koskevista asioista ja millä perusteella? Miksi puolueiden kannatusluvut vaihtelevat? Vaihtelu on melko vähäistä, koska isoilla puolueilla on ns. vakiintunut kannattajakunta.

Kaikissa poliittisissa puolueissa on johdonmukaisesti arvojensa mukaisesti työtä tekeviä rehellisiä ihmisiä. Ikävä kyllä, politiikka on mitä paras areena myös pelureille, jotka osaavat käyttää häikäilemättä hyväkseen muita ihmisiä ja verkostojaan. Veikko Vennamon puheista tutut ”seteliselkärankainen” ja ”rötösherra” ovat saaneet nyky-Suomessa liian usein ihan todelliset kasvot. ”Kyllä kansa tietää” ja näkee missä mennään, kun herrojen (ja rouvien) muisti pätkii ja silmät pälyilevät. On vaikea uskoa, että sellaiset ajavat yhteistä asiaa.  

 Vasemmistolaisuus tai oikeistolaisuus kertoo nykyään aika vähän siitä, mitkä ihmisen todelliset arvot, tavoitteet ja toimintatavat ovat. Ei jokainen kokoomuslainen ole rikas ja ahne, työntekijöitä sortava porho, jonka varallisuus on kasvatettu pörssiosakkeilla. Ei jokainen vasemman laidan kulkija ole herroja vihaava agitaattori, joka huutaa kurkku suorana sanaa tasa-arvo, käsi muiden lompakolla.

Ihmiskäsitys kertoo paljon poliitikosta. Jonkun mielestä ihminen on ensisijaisesti taloudellinen olento, joka toimii tehokkaasti ja kasvattaa varallisuuttaan ja kansantaloutta, käyttäen luontoa hyväkseen. Insinööri ratkaisee ongelmat parhaaksemme, uskoo ”utilitaristi”. Vihreän ihmiskäsityksen mukaan ihminen on osa luontoa, ei siis luomakunnan herra. Kaikissa ratkaisuissa on pohdittava mitä vaikutuksia niillä on luontoon ja ihmiskunnan tulevaisuuteen. Humanistinen ihmiskäsitys korostaa ihmistä kulttuuriolentona. Sivistykseen kuuluvat rinnakkain tiede ja taide; jokainen ihminen voi kehittää itsestään vastuullisen ja oppineen yksilön, individualistin, joka ymmärtää myös sosiaalisen vastuunsa. Jako on yksinkertaistus, on myös välimuotoja.

Äänestäjien kosiskelun sijaan poliitikon pitäisi olla yhteisellä asialla. Omakehu ja muiden mollaaminen on vastenmielistä, läpinäkyvää ja ylenpalttista. Mainospelleksi asettuminen on äänestäjän halveksimista. Kansa arvostaa ja kaipaa rehellisyyttä ja inhimillisyyttä. Yhteisin verovaroin pitää huolehtia, että jokainen suomalainen saa käydä edelleen hyvää yhteistä koulua ja jokainen sairas, avuton, hoivaa ja hoitoa kaipaava saa ihmisarvoista kohtelua ja apua yhteiskunnan verovaroin. Tämä ei ole sosialismia, vaan inhimillisyyttä. Ahkeruus ja omalla työllä vaurastuminen on kannatettavaa, mutta vahvemman oikeudella ja kaveripiirin avulla tapahtuva moraaliton jättipalkkioiden anastaminen kunnan tai valtion kukkarosta on tuomittavaa ja yleistä.

Jokainen saa onneksi vielä ratkaista aivan itse keitä äänestää ja miksi. Helppoa se ei aina ole. Liian monesta päättäjästä näkee, että tärkeintä on vallassa pysyminen, oman aseman pönkittäminen. Puheilla voi hurmata aikansa, mutta oikeassa demokratiassa puliveivarit äänestetään vilttiketjuun, vaikka heillä  on aina ”työ kesken” eikä ”ihan vielä ei olla maalissa.” Naamojen vaihtaminen oikean hetken tullen on nimenomaan kaivattua ”innovointia.” Se kertoo, että jonkinasteinen demokratia toimii vielä eikä kansaa ole kokonaan pilipalisoitu uskomaan ketterään pöhinään ja huippuharhoihin. Sote-farssin ”tulos” kuitenkin pelottaa; isot pojat jakavat  meille elämän pelikortteja ja puhuvat puuta heinää. Musta-Pekka taitaa olla pakan yleisin kortti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: