Jari Litmasen viisas neuvo vanhemmille

Kesä on suurten urheilutapahtumien aikaa. Jalkapallon ja yleisurheilun MM-kisat tarjoavat hienoa viihdettä. Moni kisoja seuraava lapsi ja nuori toivoo joskus olevansa Suuri Tähti omassa lajissaan. Kesällä kotimaassakin on paljon urheilutapahtumia, joihin koko perhe osallistuu katsojina ja lapsen huoltajina. Perheen innostus voi olla nuorelle urheilijalle voimavara tai painolasti.

Jari Litmanen, Suomen jalkapalloilun suuri ylpeys, puhuu viisaasti: ”Vanhempien kannattaa miettiä, lähteekö into lajiin lapsesta vai vanhemmasta. Olennaista on mitä lapsi itse haluaa. Vanhempien kannattaa myös miettiä, kuskaavatko he lastaan pitkiä matkoja tiettyyn harrastukseen, vai löytyisikö joku yhtä mieluinen lähempää. ”Kun omat lapseni pelaavat futista, seison niin kaukana kentästä kuin mahdollista. Mottoni on, että antaa poikien itse tehdä hommat.” 

Televisiodokumentti seurasi pari vuotta ruotsalaisten jääkiekkoperheiden elämää. Perheet omistautuivat poikien kiekkoilulle. Dokumentin loppuhuipentuma oli yhteinen matka Kanadan turnaukseen. Varsinkin vanhemmilla oli hauskaa. Pukukopissa istui vakavailmeisiä, jopa pelokkaan näköisiä poikia, nuoria lahjakkuuksia, joita valmentaja komensi keskittymään ja keräämään taistelutahtoa.

Dokumentin lopputeksti yllätti: Kauden jälkeen yhtä lukuun ottamatta kaikki 15-vuotiaat nuoret lopettivat kiekkoilun! Miksi pojat pettivät vanhempiensa toiveet ja unelmat? Miten paljon heihin olikaan uhrattu aikaa, kuljetettu, ruokittu! Miten pojat voivat olivat niin kiittämättömiä? Harrastuksesta oltiin maksettu paljon rahaa. Turhaako kaikki?

Voiko selitys olla yksinkertainen: Pojat olivat kasvaneet siihen ikään, että osasivat päättää itse mitä haluavat: kannattaako tähdätä urheilun ammattilaiseksi ja unohtaa muut mahdollisuudet. Juuri tuossa iässä on ratkaistava haluaako huipulle. Kysymys ei ole enää vanhempien miellyttämisestä.

Vanhempien vihainen karjunta ja lasten moittiminen kenttien reunoilla on yksi parhaimpia lahjakkuuden tappamisen keinoja. Vanhempien pitäisi ymmärtää, että huippukyvyt näkyvät luotettavasti vasta aikuisuuden kynnyksellä. Kun moni lapsitähti sammuu, moni uusi tähti syttyy. Harjoittelun ilo ja into on alkanut tuottaa hedelmää tai liiat vaatimukset ja paineet ovat tuottaneet nuoren raakin, entisen lapsitähden, joka on pettänyt vanhempiensa odotukset. Vanhempien lapselleen osoittama katkera pettymys on mahdollisimman huono eväs elämän varrelle. Lapsen suoritukset eivät saisi koskaan olla hyväksymisen ja rakkauden edellytyksenä.

Ohjeita vanhemmille:

Lapsen tulee harrastaa sitä, mitä rakastaa

Avaa mahdollisuuksia, älä pakota

Maksetut rahat eivät kelpaa syyksi pakottaa jatkamaan harrastusta

Anna lapsen harrastaa itsenäisesti. Tue, älä puutu kaikkeen.

Pysy kaukana kentän reunalta. Anna valmentajan valmentaa.

Älä syytä valmentajia/opettajia, jos lapsesi ei ole paras

Käyttäydy ihmisiksi, jos haluat, että lapsesi osaa käyttäytyä

Älä vaivaa valmentajia vapaa-aikana

Älä kilpaile muiden vanhempien kanssa siitä, kenellä on paras lapsi

Lapsi ei saa olla itsetuntosi mittari

Älä vaadi voittoja tai nopeaa edistymistä

Anna lapsen lopettaa harrastus, kun aika on

Kannusta terveesti, iloitse lapsen kanssa.

Älkää tehkö kotona harrastuksesta elämän keskipistettä

Perheen ”tavalliset” lapset ovat aivan yhtä arvokkaita kuin palvottu urheilusankari. Jos vanhemmat osoittavat tämän, kaikki on hyvin. Sisarukset iloitsevat toistensa kyvyistä ja menestyksestä. Ylenpalttinen yhden lapsen palvominen ei ole kenellekään hyväksi. Kaikkien pitää kelvata, kaikki ovat yhtä arvokkaita ja rakkaita perheelle. Kaikilla on omat lahjansa, joista on iloa elämässä.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: