Katso ihmistä!

Palasin juuri kahden viikon matkalta Yhdysvalloista. Georgia-Tennessee-Alabama-Mississippi; Atlanta-Knoxville-Montgomery-New Orleans-Gulf Coast…

Sain poikani ja pojanpoikani matkakumppaneiksi, kun kerroin, että haluan vielä kerran käydä Athensissa, Atlantan lähellä. Siellä on University of Georgia, jossa vietin 90-luvun alussa kaksi hienoa vuotta tutkimassa lahjakkuutta ja luovuutta.

Matka antoi enemmän kuin osasin odottaa. Isoisä, poika ja pojanpoika 40 tuntia autossa, 10 päivää tiellä, hotelleissa, rannoilla. Aurinko paistoi. Kerroin pojille: Täällä minut aiottiin ryöstää, täällä tapasin vanhan valkoisen papin, päivälleen 50-vuotta sitten tapetun Martin Luther Kingin kaverin, joka kertoi, että hänet vietiin putkaan, koska söi mustien kanssa 60-luvulla. Täällä myrsky aiheutti vedenpaisumuksen, joka tuhosi suuret osat New Orleansia. Köyhät mustat jäivät loukkuun, kansalliskaarti ja valkoinen väki aseineen seisoi tällä sillalla käännyttämässä köyhiä, joilla ei ollut ruokaa eikä lääkkeitä…

Kerroin 90-luvulla Georgiassa amerikkalaisille hienosta kotimaastani Suomesta, jossa koulu on ilmainen, yliopisto on ilmainen, meillä ei ole huumeita, ei ruokajonoja. On kaunis luonto, rauha ja rakas isänmaa, jota olemme puolustaneet.

Vuonna 1996 kirjoitin kirjassani ”Isät meidän, luovaksi lahjakkuudeksi kasvaminen,” että Suomi on muuttunut nopeasti pikku-Amerikaksi, jossa kilpailu, minä ja menestykseni on kaikkein tärkeintä. Muutos sen kun kiihtyy. Kauniita sanoja, salattuja tavoitteita, tekopyhiä puheita.., niitä kuulin juuri äsken hallituksen kehysriihestä, uutislähetyksessä. Kuinka tyhminä meitä oikein pidetään?

Kotikaupungissani Vaasassa huumeongelma on räjähtänyt käsiin, koulutytöt myyvät itseään huumediilereille ja pappi siunaa yliannokseen kuolleita hautaan. Mistä on kysymys, miksi? Ajattele itse, en jaksa nyt selittää, kotimatka kesti 20 tuntia ja olen aikaerosta väsynyt.

Kaupassa käydessäni lööppi kertoi, että Suuri Mielenvalmentaja on palaamassa taas terveenä opastamaan meitä oikealle tielle. Muistan kyllä gurun opit: Sä jaksat mitä haluat, kärsimys on oma valintasi jne. Kansa uskoi ja maksoi, toistuuko sama?

Kotona avasin tietokoneen. Ilahduin, liikutuin. Lukion opettaja kertoi nuorten ahdistuksesta. Hän liitti mukaan lukiolaisen tekstin, jota saan käyttää blogissani.

Aamu

Aamu söi paljon hiekkaa. Aamun reppu oli raskas. Koulutie oli pitkä. Koulussa ripsivärit pyyhittiin väkisin. Kypärää piti käyttää. Castro luopui virastaan. Jackson menehtyi. Poskisavuja urheilukentän katsomossa. Humalainen isä. Rikkoutuneet kananmunat valuvina tapetilla. Seitsemän litraa kyynelvettä. Aamu heräsi teltasta viikon ajan. Äiti muutti pois. Aamukin muutti pois. Homeinen soluasunto. Vapauden tunne. Vapauden tunteen jälkeinen valtaisa romahdus. Avuttomuus. Kolmetoista litraa kyynelvettä. Jatkuva epäonnistuminen. Lukuisat julkisen terveydenhuollon laitokset. Jokaisessa sama kelmeä valo. Toivo. Taas epäonnistuminen. Äiti soittaa joka sunnuntai. Isä ei soita koskaan. Pitkän kipuilun seuraus, kokonaisvaltainen tyhjyys. Tasaisen harmaata. Palava tupakka tippuu asfalttiin. Kimpoilevat kipinät.

*

On hienoja opettajia, jotka ymmärtävät koulukasvatuksen ytimen. Jokainen oppilas osaa erottaa kuka välittää hänestä aidosti, kuka ei. Pedagoginen rakkaus on kaunista, arvokasta, elämän loppuun asti kantavaa

Kun ajattelen upeaa Amerikan-matkaamme, tunnen hellää rakkautta ja kiitollisuutta lapsistani ja lapsenlapsistani. On hienoa, että faari kelpaa heille yhä ystäväksi. Aitoa rakkautta ja välittämistä ei mikään menestys korvaa.

Toivon tekstin kirjoittaneelle hyviä ihmisiä lähelle, aitoja aikuisia, hyviä kavereita. En liitä tähän mitään fraaseja, vaan haluan tervehtiä kirjoittajaa näin: Minunkin lapsuuteni ja nuoruuteni oli turvaton, mutta hyvien ihmisten tuella selvisin.  Sinä olet lahjakas , viisas ja arvokas nuori, jolle elämä voi vielä hymyillä, ja jolta aurinko kuivaa kyyneleet. Toivon, että kohtaat lisää hienoja opettajia ja muita hyviä aikuisia. Tavoittele ammattia, jonka itse koet sinulle sopivaksi, opettajaksi, myyjäksi, käsityöläiseksi, runoilijaksi, ensihoitajaksi, lakinaiseksi…Älä tee vastoin sisintäsi, sinulla on oikeus olla Sinä. Kukaan ei voi korvata Sinua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: