Tunneäly voi olla vaarallinen ase

CNN kertoi juuri, että Trumpin viestintäpäällikkö Hope Hicks eroaa. Syynä on mm. se, että hän on joutunut kertomaan liian monia valkoisia valheita.  Se on näkynyt hänen olemuksestaan jo kauan. Ei ole helppo puhua puuta heinää kameroiden edessä sadoille miljoonille katsojille. Lisää paljastuksia on tulossa lähitunteina ja –päivinä.

Trump on monen muun nykyhallitsijan tavoin kuin tuhopolttaja, joka on ensimmäisenä sammuttamassa aiheuttamiaan tulipaloja. Juuri äsken hän teki televisiossa pesäeroa NRA -kivääriyhdistykseen, valtansa peruspilariin, jota vielä eilen ylisti: Sarjatuliase joka opettajalle! (Nyt juuri kuulin uutisen Amerikasta: Georgiassa opettaja ampui luokan ikkunan läpi…)

Tunneäly on vaarallinen ase väärän ihmisen päässä. Tunneälykäs tunnistaa muiden tunteita ja kykenee käyttämään ihmisiä omien tarpeidensa välikappaleina. Terveesti tunneälykäs ihminen pystyy käsittelemään ja hallitsemaan tunteitaan. Hän ei lankea itsesääliin, ei ahdistu pikkuasioista, ei ärsyynny eikä näe epäonnistumisiaan katastrofeina.  Hän pystyy asettamaan elämäänsä tavoitteita pitkäjänteisesti eikä vaadi heti omien mielihalujensa täyttämistä.

Tunneälykkään verbaalivirtuoosin oudot kielikuviot, vitsit ja muiden piikittely voivat hauskuttaa ja hurmata hetken, mutta jos alta paistaa härskiys, huonosti peitelty omahyväisyys ja vallanhalu, hurman tilalle voi tulla inho. Kun tunneälykäs kieroilija joutuu umpikujaan, hän voi heittäytyä marttyyriksi. Yllättävän moni rötöstelijä on saanut kiinni jäätyään pitkän sairausloman. Itse aiheutetut ongelmat ovat näet muiden syytä, kukaan ei tue, ei ymmärrä.

Sanoma tehostuu, jos onnistuu tirauttamaan pari kyyneltippaa televisiokameran edessä.  Niin Saddam Husseinkin teki lueteltuaan parlamentissa niiden kymmenien nimet, joiden tuli poistua salista vankilan kautta hirsipuuhun. Saddameita riittää yhä valtioiden johdossa. Suuruudenhullu, psykopaatti-alistaja tekee mitä haluaa, vaikkapa järjestää kansanmurhan, pommittaa kouluja, sairaaloita, tapattaa perheitä ja lapsia sairaan sisikuntansa tyydyttämiseksi; tekee miehistä orjia, lapsista ja naisista seksiorjia. Kuka pystyy katsomaan kuvia Jemenin nälkiintyneistä, sairaista lapsista tai Myanmarin kansanmurhasta!

Menestystä ja kauneutta myyvät tunteisiin vetoavat höpöttäjät puhuvat puuta heinää ja me olemme uskovinamme. Työelämässä on melkein pakko valehdella, paisutella omia ansioita. Sitä sanotaan pr-toiminnaksi ja brändin luomiseksi. Tärkeintä ei ole enää se, millaisia ihminen, firma tai oppilaitos todellisuudessa ovat; tärkeintä on se, miltä ne mainoksissa näyttävät. Mainettakin voi ostaa. Professoreille kaupataan kirjeitse Englannissa myönnettäviä ”merkittävän kansainvälisen tiedemiehen” diplomeja seinille ripustettaviksi! Kullatuin kehyksin hinta taisi olla 1200 euroa! Vuoraa seinäsi sertifikaatein, sinä tieteen valevaliohuippu! 

Helsingin Sanomat julkaisi takavuosina Suomen Akatemian vanhemman tutkijan artikkelin ”minuuden muuttamisen tärkeydestä”. Minuuden muokkaamisesta on tullut liiketoimintaa, tutkija totesi. Dosentti neuvoi häpeilemättä, miten itsestä rakennetaan myyvä tuotemerkki markkinoille. Voi akateemista alennustilaa! Ei ihmisen syvintä aitoa minuutta, temperamenttia eikä persoonallisuutta voi muuttaa kursseilla. Valehenkilön vale-minä elää vale-elämää. Se on raskas rooli.

Tänään aamutelevisiossa terapeutti-tutkija-konsultti opasti miten yksilö voi kasvattaa ”seksuaalista pääomaansa.” Pitää olla oikein ehostettu, muodikkaasti pukeutunut, seksioppaiden temput taitava sosiaalinen verkostoituja. Itsestä on tehtävä myyvä paketti, ei ole väliä millainen ihminen on aidosti. Vaatimaton, terveesti itsetuntoinen, herkkä, moraalitajuinen ihminen on kiusallinen olio. Varsinkin, jos hän ei siedä valehtelua eikä oman edun tavoittelua ja avaa suunsa väärään aikaan, väärässä paikassa. Heitä on aivan liian vähän.

 

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Tunneäly voi olla vaarallinen ase”

  1. Muuten hyvä blogipostaus, mutta Hope Hicks ei ole ollut noitten miljoonien ihmisten (s.o. televisiokameroiden) edessä. Hän on ollut pois julkisuudesta, joten hiukkasen ihmettelen missä Uusikylä on nähnyt Hicksin elekikielen. Lisäksi olen jyrkästi samaa mieltä Uusikylän luonnehdinnasta itsestään presidentistä.

    http://theweek.com/speedreads/758290/what-hope-hicks-voice-sounds-like-youre-curious

    Linkki sivulle, jossa on tuota Hicksin elekieltä ja puhetta. Nämä ovat tietääkseni ainoat videot Hicksistä julkisuudessa. En ole aivan varma Uusikylän analysistä.

    Sen sijaan valkoisen talon lehdistöSIHTEERISTÄ Sarah Sandersistä on huomannut jo pitkään, että loma olis tarpeen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: