Kaisa Mäkäräinen ja urheilijan henkiset paineet

Kaisa Mäkäräinen on saanut osakseen inhoilua ensimmäisen kilpailun jälkeen. Kaisa kuulemma pelkää isoja kilpailuja, selittelee etukäteen, on olevinaan sairas, syyttelee tuulta  jne. Yksi epäonnistuminen ja urheilijasta tulee petturi ja surkimus. Urheilijaa on helppo iskeä kotisohvalta, unohtaa, että  Mäkäräinen on ollut pitkään maailman paras alallaan.

Moni huippu-urheilija on kertonut henkisestä tuskastaan. Suunnistaja kertoi murtuneensa urheilupaineiden takia juopottelemaan. Kuka muistaa Mika Myllylän kärsimystien? Ian Thorpe, jolla oli uinnissa yhdeksän olympiamitalia ja neljätoista maailmamestaruutta kertoi horjuneensa itsemurhan partaalla, koska oli pelkkä masentunut ”näytöshylje”. Varsinkin murrosikäisen psyyke on hyvin haavoittuva. Hyvä valmentaja ymmärtää vastuunsa urheilijan henkisestä hyvinvoinnista. Urheilun huipulle pitäisi kiiruhtaa hitaasti. Ulkomaisiin nuorten urheiluakatemioihin lähtemisessäkin on riskinsä. Moni 16-vuotias huippu on palannut kotiin häntä koipien välissä. On ollut raskasta kuulla kirosanojen säestämänä olevansa surkimus, josta ei ole mihinkään.

Huippu-urheilussa menestyminen vaatii valtavasti työtä ja paineensietokykyä. Kilpailun aikana mieleen ei saa päästää turhia ärsykkeitä. Joskus riittää yksi harha-ajatus tai yksi virheliike ja peli on menetetty.  Pikaluistelija Mika Poutalan luisuminen johtopaikaltaan viidenneksi Vancouverin 500 metrin toisessa erässä on kuvaava esimerkki siitä, miten pienestä kaikki on kiinni. Poutala horjahti ja mitalit pakenivat.

Lasse Virénin nousu olympiavoittajaksi kaatumisen jälkeen kertoo äärettömän tasapainoisesta psyykestä. Toki lähes puolen tunnin juoksussa erheen ehtii paikata paremmin kuin 35 sekuntia kestävässä luistelussa.

Oman minäkuvan ja psyykkisen terveyden kannalta on hyvä selittää epäonnistumiset ulkoisten asioiden syyksi. Näinhän me kaikki teemme. Kerromme, että Kalle sai sen työpaikan nenäni edestä vain suhteidensa avulla. Jos ihminen syyttää  kaikista vastoinkäymisistään muita ihmisiä tai olosuhteita, kannattaa katsoa peiliin. Jokainen epäonnistuu joskus, ei maailma siihen kaadu. 

Media käy jopa kesken kilpailun tai pelin piinaamassa urheilijoita. ”Pari helppoa maalia meni omiin. Miten tilanne käännetään voitoksi”? ”Hyppäsit ensimmäisellä vain 111 metriä. Miksi?” Pettyneen urheilijan on pakko toistaa sataan kertaan kuullut selitykset, vakuutettava, että kyllä tästä vielä noustaan. Kuka uskaltaisi sanoa, että ellet lopeta typeriä kysymyksiäsi ja häirintääsi, syötän sinulle tuon mikrofonin.

Ennen kuin teilaamme epäonnistuneet urheilijat, mennäänpä itse näyttämään miten kisat voitetaan. Ensin kannattaa kuitenkin testata nouseeko peffa vielä kotisohvalta. Jos se ei tahdo nousta, se johtuu tietenkin vain siitä, sohva on liian pehmeä tai selkä on kipeä tai flunssa on tulossa.

Mäkäräisellä alkaa pian vaikea takaa-ajokilpailu, edessä on 24 ohitettavaa. Mitali tuntuu mahdottomalta, mutta ei sitä koskaan tiedä. Mäkäräinen on näyttänyt ennenkin miten mahdoton muuttuu mahdolliseksi.   

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: