Texas, 06.11.2017

Tuore teksasilaisen pikkukaupungin kirkossa tapahtunut kammottava teurastus käynnisti taas kerran tutun näytelmän. Kauhealle teolle etsittiin syitä. Presidentti Trump löysi yhden, ampujalla oli vakava mielenterveysongelma. Tämä pitää varmasti paikkansa. Mutta mistähän näitä mielenterveysongelmia sikiää, kun vuosittain 35 000 amerikkalaista ammutaan kotimaassaan?

Amerikkalainen yhteiskunta ruokkii väkivaltaa ja tappamista. Melkein jokaisella on kotonaan ase, mutta se ei ole ongelma, ei ainakaan jos presidenttiin on uskomista. Muutamia vuosia sitten Teksasissa suunniteltiin opettajien aseistamista, jotta koulusurmat voitaisiin ehkäistä!

Lukekaa Jussi Valtosen Finlandia-palkittu kirja (2014) ”He eivät tiedä mitä tekevät.” Yhdysvalloissa on kaupunginosia, joihin ei edes poliisi uskalla mennä. Niissä asuu ihmisiä, joilla ei ole elämässään toivoa, ei työtä, ei kunnon koulutusta – ei edes mahdollisuutta terveydenhoitoon. Miksi presidentti Trump halusi kumota terveydenhoitouudistuksen, joka mahdollisti köyhille, myös mielenterveyspotilaille, terveyspalvelut?

Suomikin on väkivaltainen. Täällä ammutaan, puukotetaan, raiskataan, katkotaan sormia, potkitaan päähän, lyödään kirveellä ja kettingillä. Viaton kulkija voi saada pimeällä marraskuisella kadulla kimppunsa raivoavan korston, joka syytää solvauksia, uhkaa tappamisella ja kiristää rahaa.

Kun Suomi eriarvoistuu ja nuorilla ei ole toivoa paremmasta, väkivallan uhka kasvaa, seuraamme Yhdysvaltojen mallia. Yhtään lasta eikä nuorta saa jättää yksin. Tarvitaan neuvolapalveluja, ohjausta, ja ongelmaperheiden valvontaa. Nuorille on vaadittava mielenterveyspalveluja, apua on saatava nopeasti. Varhain hylätyille, onnettomille nuorille väkivaltainen ympäristö opettaa miten pahan olon voi kostaa muille. Kun vähättely ja kiusaaminen ylittää kriittisen rajan, mitkään lukot tai vartijat eivät estä hirmutekoja.

Koulun on tehtävä kaikkensa, jotta oppilaiden kiusaaminen estetään. Ennen ajateltiin, että koulu on kasvattava pienoisyhteiskunta, jonka avulla yhteiskunta muutetaan paremmaksi. Nyt oletetaan, että koulun on pakko kumartaa kilpailuyhteiskuntaa, jossa Bisnes määrää suunnan ja nopeuden. Välittävä, inhimillinen kouluyhteisö ei tuijota koulujen paremmuuslistoja. Todella parhaat koulut auttavat nuoria tielle, jossa itsekunnioitus ja omien kykyjen löytäminen yhdistyy moraaliin ja yhteisen hyvän arvostamiseen ajatuksissa, sanoissa ja ennen kaikkea teoissa.

Kun huumeista on tullut arkipäiväisiä, tie pohjalle on avattu. Vaarassa eivät ole vain syrjäytyneet, vaan huumekoukussa on nuoria ja aikuisia yhteiskunnan kaikilta portailta. Ongelman vähättely on typerää.

Lasten ja nuorten hyvää oloa ei voi ostaa eikä sillä voi käydä voittoa tuottavaa kauppaa. Huippuvisioiden keskellä realisti ymmärtää keille huippu on varattu ja ketkä sysätään kylmästi syrjään jo lapsuudessa. Media kertoo mihin olemme matkalla, ainakin niille, jotka osaavat lukea otsikoiden lisäksi myös rivit ja rivien välit. Mutta mitäpä siitä, kun minulla on kaikki hyvin; sehän on tärkeintä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: