Isyys on upea etuoikeus

Mies! Jos olet isä, pappa, iskä, tai isukki, ainakin kerran vuodessa kannattaa miettiä mitä se tarkoittaa ja vaatii. Olet etuoikeutettu, saat tuntea pienen taaperon lämmön sylissäsi, avoimen katseen, hymyn; saat seurata hänen kasvuaan nuoreksi naiseksi tai mieheksi.

Sinulla on vastuu siitä millaiseksi suhde lapsiisi muodostuu. Sinä edustat eri sukupolvea, sinä olet tuki ja turva, sinä näytät, että lapset ovat sinulle ilon aihe. Sinä näytät, että rakastat lapsiasi – eikö niin? Ole pojillesi miehen malli, turvallinen, neuvova ja kuunteleva. Opeta heidät puolustamaan heikkoja ja turvattomia. Ole tyttärillesi isä, johon voi luottaa, jolle voi kertoa murheensa, jolta saa lohdutusta ja apua.

Tee kaikkesi, että kotinne olisi vakaa ja turvallinen. Anna lapsen tuntea, että hän on sinulle tärkeä. Anna hänen ilmaista tunteensa, mutta opeta, että kielteisetkään tunteet eivät oikeuta muiden loukkaamista tai vihan suuntaamista heikompiin. Anna malli yhteistyökyvystä ja kärsivällisyydestä, opeta että on erilaisia ihmisiä ja tunnusta virheesi.

Jos haluat että lapsestasi tulee itseensä luottava, kiitä ja kehu häntä riittävän usein, ei vain hyvistä koulunumeroista, vaan myös hyvästä käytöksestä. Älä osoita pettymystäsi lapsen epäonnistuessa, äläkä vertaile lasta sisaruksiin tai muihin lapsiin.

Opeta lapsi omatoimiseksi ja vaadi lapselta iän karttuessa yhä enemmän vastuullisuutta. Hänen tulee huolehtia tavaroistaan, koulutehtävistään ja velvollisuuksistaan. Vaativuus ja rajojen asettaminen voi tapahtua hyvässä hengessä, se ei ole sama asia kuin mielivaltainen, satunnainen määräysten jakeleminen.

Keskustele oikeasta ja väärästä esimerkkien avulla. Kerro mitä itse ajattelet asioista, auta lasta löytämään moraalitajunsa. Ihmisen arvo mitataan sillä mitä hän antaa muille, ei sillä, mitä hän itselleen rohmuaa. Opeta lapsille, että jokaisella ihmisellä on sama ihmisarvo olivatpa heidän lahjansa, älynsä tai perhetaustansa millaiset tahansa.

Lue huolellisesti seuraavat rivit. Mitä ajatuksia ne sinussa herättävät?

”Minä menestyin koulussa kaikessa. Mielestäni yhdeksikkö oli sopivin numero ja varsinkin yläasteella vältin saamasta puhtaita kymppejä. Arvosana yhdeksän riitti saamaan vanhemmilta ja opettajilta janoamaani hyväksyntää.

Murrosiässä rinnassani oleva kuristava tunne elämän tarkoituksettomuudesta kiristi päivä päivältä hitaasti mutta varmasti rusentavaa otettaan. Minulle puhkesi kolmetoistavuotiaana Se Riivattu Tauti.

Tein mitä tahansa, että saisin edes pienen hetken kokea sen mystisen lohdutuksen, hyvän olon tunteen, ikään kuin paluun äidin kohtuun, jonka ruoka minulle toi. Ruoka vatsassani kuuli minun tuskaani, se täytti hetkeksi sisäisen tyhjyyteni olemassaolonsa suloisella täyteydellä. Ruoka hyväili päätäni lohduttavasti, makea possumunkki kertoi hyväksyvänsä minut sellaisena kuin olen. Ruoka oli olemassa minua varten. Se oli uskollinen ystävä, joka ei minua hylkäisi”.

Huomasitko ytimen? Nuori tarvitsee hyväksymistä, tunnetta että hänestä välitetään. Isä, mies, sinulla on avaimet käsissäsi. Juuri sinä voit antaa turvallisuutta lapsellesi

Kaikki lapset eivät ole vaivattomia, on myös kapinallisia ja niskuroivia nuoria. Älä luule, että he ovat itsenäisiä. Nuoruuden kapinallaan he testaavat sitä, välitätkö heistä aidosti vai hylkäätkö onnettoman. Älä koskaan hylkää lastasi!

Kun lepäät ajan tullen hoitokodissa, toivot, että lapsesi tulevat katsomaan sinua ennen iltavelliä. Usein he tulevatkin, jos olet heitä rakastanut. Heille on tärkeää, että faari voi hyvin. Ja mikä parasta: heillä voi joskus olla mukanaan pieniä ihania taaperoita, heitä, joiden kautta sinunkin elämäsi jatkuu sukupolvien ketjussa.

Voit nukahtaa rauhassa, kiitollisena siitä, että olet saanut olla isä.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: