Perhehelvettien korttitalot

Hyvää lauantaiaamua! Toivottavasti kodissasi on rauhallista ja nautit edessä olevasta viikonlopusta. Valitettavasti monilla perheillä on edessään selviytymiskamppailu, painajainen.

Toimittaja Pirkko Lehtimäki kirjoitti joskus Pohjalaiseen jutun ”kulissien kannattelijoista,” jotka pitävät yllä valheellista kuvaa onnellisesta perhe-elämästä. Hän totesi, että noin 200 000 suomalaista kärsii perheväkivallasta.

Osa jaksaa pitää kulisseja yllä vuosikausia, mutta kun korttitalo hajoaa, seuraukset voivat olla tuhoisat. Ennen romahdusta varoitusmerkkejä ovat perheenjäsenten psykofyysiset vaivat, erilaiset kivut, ahdistus ja masennus, joita yritetään pitää kurissa lääkkein. Kipu- ja masennuslääkkeitä syö päivittäin 150 000 suomalaista. Kuinka suuri osa heistä on perheväkivallan uhreja?

Keskittymiskyvytön lapsi tai nuori miettii koulussa mitä kotona tänään saattaa tapahtua. Jos vanhemmat käyttävät liikaa alkoholia, koti on pian perhehelvetti.  Näitä helvettejä on kaikissa sosiaaliryhmissä,  ammateissa ja ikäluokissa.

Voi olla, että eniten koulutetuilla on käytössään monipuolisin varasto väkivallan muotoja. Ei tarvitse välttämättä lyödä, kun löytää sanat, joilla voi iskeä puolisoa tai lapsia näiden arimpiin paikkoihin. Törkimys voi  nimitellä puolisoaan vaikkapa vastenmieliseksi lehmäksi tai siaksi, uhkailla ja pelotella.

Kaikkein raainta ja vastenmielisintä on lapsiin kohdistettu pilkka ja halveksinta. Kun mies kutsuu aikuisuuden kynnyksellä olevaa tyttöä läskiksi idiootiksi, jota yksikään mies ei tule koskaan huolimaan, tai herkkää poikaa homopaskiaiseksi, on ainoa järkevä teko kaataa kulissit kerralla ja hakeutua erilleen.

Kuten Lehtimäki kirjoitti ”Väkivaltaan syyllistyvä osaa usein pirullisen tarkasti ja tehokkaasti vyöryttää käytöksensä syyn uhrinsa päälle. Yleistä on sekin, että väkivaltainen kiusaaja voi olla kodin ulkopuolella erityisen suosittu.”

Typerintä mitä ulkopuoliset voivat tehdä, on  kehottaa kiusattuja ja uhkailtuja ryhdistäytymään ja jopa jakaa sympatiaansa kiusaaja-raukalle. Ei perhehirmu tarvitse ymmärrystä, jotta voisi taas jatkaa tekosiaan. Hän tarvitsee hoitoa, joka saattaa hänet ehkä näkemään itsensä ja tekonsa oikeassa valossa.

Mitä tehdä, jos seinän takaa kuuluu jatkuvasti karjuntaa? Ei kannata sotkeutua toisten perheriitoihin, vaan ilmoittaa asiasta viranomaisille. Muuten saattaa nimittäin käydä niin, että viaton auttaja, jolla ei ole mitään osuutta avioparin ongelmiin, saa kimppuunsa ison korston, sen kavereiden kehuman mukavan miehen,  joka juuri huusi tappavansa vaimonsa ja lapsensa.

Perheväkivallan seuraukset kulkevat lasten mukana vuosikaudet painajaisina ja ahdistuksena. Perhehelvetistä on paettava ajoissa. Tarvitaan lisää turvakoteja naisten ja lasten pelastamiseksi. Miehiä ei pidä kuitenkaan tuomita aina syyllisiksi pelkän sukupuolensa vuoksi – mies voi olla perheväkivallan uhri siinä missä nainenkin.

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: