Usko, toivo ja känni

Kansanedustaja Pekka Puska (kesk) on lääkäri, professori, Pohjois-Karjala projektin toteuttaja ja THL:n entinen pääjohtaja. Hän on toiminut vuosikaudet aktiivisesti oikeudenmukaisen terveyspalvelujen saatavuuden puolesta. Puska on nyt asettunut julkisesti vastustamaan uutta alkoholilakia, jonka oman puolueen johto on  jo kerran ilmoittanut hyväksyvänsä, koska ”porukka niin päätti.”  ”Minun taustallani on ihan selvää, että en voisi äänestää sellaisen esityksen puolesta, jossa suomalaisten kansanterveys kärsii. Tämä esitys on ehdottomasti turmiollinen,” ilmoitti edustaja Puska (HS 23.5.)

Lakiesitys toisi vahvat oluet, lonkerot ja limuviinat kauppoihin kautta maan. On vaikea uskoa, että keskustan johto tekisi poliittisen itsemurhan ajamalla alkoholismia, viinakuolemia,  perheiden ja lasten kärsimyksiä lisäävää lakia millään tekosyyllä. Edustaja Puskan rankaiseminen uppiniskaisuudesta ja väärin äänestämisestä olisi puoluejohdolta järjetön teko.

Puskan rohkea esiintyminen, ja  järkevät puheenvuorot eduskunnassa myös sote-asiassa, herättävät kysymyksen: Miksi ministereiksi valitaan niin harvoin Puskan kaltaisia todellisia alansa asiantuntijoita? Miksi kansalaisten pitää sietää vuodesta toiseen poliittisia farsseja, joissa vallan kahvassa olevat amatöörinäyttelijät toistelevat suihinsa istutettuja repliikkejä? He sitten päättävät terveydenhoidostamme, koulutuksestamme ja työelämästämme.

Eräs ministeri nälväisi pääministeriä ”puskajohtamisesta.” Se oli näyte samaa kansan kosiskelua, jolla mies on aina kerjännyt unohdetun kansan ja pienen ihmisen suosiota. Lisää  limuviinaa Espoon lapsille ja kännikaljaa eläkeläisille, vai? Siittäkö hyvää seuraisi herra ministeri? Ei! Siittä seuraisi krapulan lisäksi paljon pahempaa pienen ihmisen perheille ja te kyllä tiedätte mitä kaikkea siittä seuraisi. Kysykää lääkäriltä, jos satutte joskus kiireiltänne sellaisen tapaamaan.

Eikö Suomesta todella saa riittävän vahvaa alkoholia, jolla voi päänsä sekoittaa? Puhe kansan sivistyneistä juomatavoista on lööperiä. Menkääpä tulevana viikonloppuna katsomaan koululaisten päättäjäisiloa rannoilla ja luonnon helmassa. Toivottavasti limuviinaa lätrännyt lapsukaisenne ei huku tai joudu sairaalan teholle alkoholimyrkytyksen vuoksi. Oksennukset ym. kännisen eritteet voi onneksi pestä juhlavaatteista ja pahoinpitelyn jäljet katoavat aikanaan.

Kun ministerit perustelevat toimiaan sillä, että viina-asia on jo päätetty hallitusohjelmassa, tai joku kuppikunta on siitä sopinut,  herää ihmetys: Jos on ilmiselvää, että valittu lentoreitti johtaakin lennonjohdon mukaan ukkosmyrskyyn tai vuoren seinään, eikö koneen reittiä voi korjata? Luovuudesta virkansa puolesta höpöttävät taitavatkin olla ajattelutyypiltään kaavamaisia jäykkiksiä.

Yksi entinen ministeri tviittaili juuri, miten hän jo vuonna 1988 vaati alkoholiuudistusta. No, hän pääsi onnekseen  työpaikkaan, jossa alkoholi ei lopu, ja mikä parasta, sitä ei tarvitse edes maksaa itse.

Kansalaiset! Ei muuta kuin päät täyteen ja veneet vesille. Pianhan on juhannuskin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: